Ravna stopala – uzrok, simptomi, liječenje

Što su ravna stopala?

Contents

Ravna stopala ili spuštena stopala se mogu opisati kao stanje kada stopala u potpunosti prianjaju uz podlogu po kojoj hodamo. Kod zdravih stopala, to činimo samo sa vanjskim djelom. Najčešće osoba ima oba spuštena stopala, iako je moguće da je samo zahvaćeno jedno stopalo. Osnovni izgled stopala se može opisati kao izgled mosta, postoji dva uzdužna i jedan popratni svod, a navedene svodove podržava raspored kostiju kao i ligamentarni sustav u zglobnom svezu. Ravna stopala traže veću unutarnju snagu mišića kako bi se navedeni svod mogao stabilizirati, što može dovesti do prijevremenog zamora stopala i bolova.

Svod nam pruži gipkost u stopalu i pruža mu elastičnost. Spuštena stopala se najčešće već primjećuju u ranijoj dobi, kada se krenu poduzimati prve mjere. Da li je moguće ispraviti ravnija stopala? Odgovor je ne. Možemo si pomoći određenim vježbama ili nošenjem medicinskih uložaka za obuću, no riječ je o stanju s kojem moramo živjeti. Spuštena stopala u većini slučajeva ne ograničavaju normalnu osobu, ali potrebno je poduzimati određene mjere kako bi osoba otklonila mogućnost razvoja boli ili nelagode.

Ravna stopala uzroci i simptomi

Koji su uzroci za ravna stopala? Razlog je i dalje nepoznat, no postoje mogući uzroci nastanka: Mišići u samom stopalu su preslabi kako bi održavali svod stopala. Vezivno tkivo stopala ili zglobova je nešto labavije. U fazi ubrzanog rasta kostiju mišići tetive se mogu istegnuti, ovo uzrokuje skraćene mišiće i oni se hvataju na kosti stopala. Poremećaj u građi kostiju i zglobova stopala. Da li ravna stopala donose simptome? Ravno stopalo opisujemo kao blagu deformaciju koja najčešće ne izaziva ozbiljne tegobe. Simptomi koji se mogu pojaviti su sljedeći:

Brže trošenje nošene obuće radi nepravilnog rasporeda u hodu, pogrbljeno držanje koje je uzrokovano spuštenim kosturom, uvrtanje samog stopala prema unutarnjem djelu, nelagoda i osjećaj zamora u stopalima i potkoljenici, bolovi u donjim dijelovima nogu, bolovi u peti, bolovi u koljenu i kuku te leđima, bolovi radi predugog stajanja, bolovi koji se pojavljuju u unutarnjoj strani stopala, oteklina stopala. Najčešće se može osjetiti bol u koljenima radi nepravilno raspoređene težine pri hodu, što utječe na hrskavicu zgloba. Kako muskulatura s vremenom sve više slabi, dolazi do djelovanja na vensku cirkulaciju i može se pojaviti oteklina stopala ili gležnja.

Ravna stopala liječenje

Potpuno liječenje navedenog stanja je nemoguće, no pravilnim ponašanjem osoba može spriječiti daljnji deformitet koji se može pojaviti na prstima i bolne natiske koji nastaju s vremenom. Osnova liječenja je rasterećenje stopala, a ono se svodi na nošenje adekvatnih ortopedskih uložaka koji se moraju raditi po otisku stopala radi rasterećenja bolnih natiska. Zašto je bitno nositi navedene uloške? Njihovim nošenjem smanjujemo mogućnost nastana bolova i njihov daljnji utjecaj na ostatak noge.

Ravna stopala koja su u svakodnevnom doticaju s ortopedskim ulošcima pospješuju svoju cirkulaciju, smanjuju bolove i preveniraju mogućnost nastanka grčeva. Ravna stopala se mogu tretirati i raznim metodama fizikalne terapije, no riječ je samo o nizu vježbi. Spuštena stopala se ne mogu korigirati, ali moguće je smanjenje njihovih tegoba. Da li navedeno stanje utječe na sportske aktivnosti? Nema ograničenja kada pričamo o sportu. Svaka osoba s spuštenim stopalima može sudjelovati u bilo kojoj sportskoj aktivnosti, no bitno je da ona vodi brigu o adekvatnoj obući i nošenju ortopedskih uložaka.

Tagovi:

#Ravna #stopala #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar