Refrakcijska greška – uzrok, simptomi, liječenje

Što je refrakcijska greška?

Contents

Refrakcijska greška ili greška loma se može opisati kao greška pri fokusiranju svjetlosti, riječ je o posljedici koja nastaje radi smanjene vidne oštrine. Refrakcijska greška se kategorizira na sferični ili kuglasti oblik, kao i cilindrični ili valjkasti oblik. Danas prepoznajemo pet vrsta refrakcijskih greška vida/oka: anizometropija – karakteristična po dvije različite dioptrije na svakom oku, afakija – kada ne postoji očna leća, astigmatizam, kratkovidnost te dalekovidnost. Zašto nastaju refrakcijske greške? One mogu nastati kao posljedica neprilagođenosti određenog dioptrijskog alata na samu veličinu oka ili kao posljedica određenog očnog stanja.

Kada nastane navedena greška, dolazi do promjene u lomu svjetlosti, što utječe na to kako vidimo širu sliku oko sebe. Kao posljedica navedenog, dolazi do optičke nesavršenosti i nastaje zamućeni vid koji može ukazati i na druga očna stanja. Da li se navedeno stanje može liječiti? Refrakcijske pogreške se mogu ispraviti odgovarajućim naočalama, kontaktnim lećama ili laserskom korekcijom vida. Prvi korak u liječenju navedenog stanja je posjet oftalmologu koji će na temelju vašeg stanja odrediti koji je najbolji pristup za rješavanje navedenog problema.

Refrakcijska greška uzroci i simptomi

Refrakcije se događaju kada zrake svjetla putuju kroz prednji i prozirni dio oka – rožnicu. Kako oko zapravo vidi? Proces našeg vida započinje kada se zraka svjetlosti reflektira od nekog objekta i ona putuje kroz naš optički sistem refraktirana te fokusirana na oštrinu samog fokusa. Kako bi postigli dobar vid, točka našeg fokusa se mora nalaziti na mrežnici. Mrežnica sadrži fotoreceptore koji će primati vanjsku sliku, zatim se ta slika prenosi do optičkog živca u mozgu koja tvori sliku. Zjenica našeg oka također ima ulogu u sakupljanju i određivanju količine svjetlosti, što možemo vidjeti po primjeru kada se u mračnim uvjetima zjenica širi, dok se u svjetlosnim uvjetima sakuplja. Zašto nastaje refrakcijska greška? Glavni uzrok nastanka je nesposobnost oka da lomi svjetlost.

Ono će ovisiti o: Sveukupnoj duljini oka – Ako je oko predugačko, sama svjetlost se sakuplja prije mrežnice i tako nastaje kratkovidnost. U slučaju da je oko prekratko, svjetlost nije sakupljena u vremenu kada bi trebala biti i dolazi do dalekovidnosti. Zakrivljenost rožnice – Ako rožnica nije pravilno sferična, tada je slika u oku refraktirana ili nepravilno fokusirana i dolazi do astigmatizma. Zakrivljenost leća – Prevelika zakrivljenost leće uzrokuje stanja kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Da li refrakcijska greška donosi simptome? Prvi simptom je svakako nejasna definicija predmeta, bilo da je on udaljen ili ne. Ostali simptomi mogu biti: Naprezanje pogleda i glavobolja, isušene oči, nadražene oči, zamor vida, osjećaj stranog tijela u oku, crvenilo.

Refrakcijska greška liječenje

Vaš liječnik će odrediti stupanj i tip refrakcijske pogreške uz pomoć njenog testiranja. Testiranje se može raditi putem kompjuteriziranih instrumenata ili preko mehaničkih instrumenata koji pomažu pri pregledu leća. Važno je naglasiti da stupanj refrakcije može isto tako otkriti i više pogrešaka. U primjeru, ako ste primijetili zamagljeni vid, ono može biti uzrok kratkovidnosti ili astigmatizma. Rezultati navedenih testiranja će se koristit kako bi se odredila potrebna dioptrija koja će pomoći u ispravljanju vida. Refrakcijska greška se može opisati kao potreba za ispravljanjem vida.

Iako refrakcija ne daje informacije za propisivanje potrebnih kontaktnih leća, ona upućuje na daljnji pregled za leće. Kontaktne leće i leće u naočalama se moraju proizvesti prema vašim potrebama, što znači da zakrivljenost mora biti specifična kako bi dobili oštar fokus na mrežnici. Naravno, leće i naočale su najčešći oblik liječenja, no postoje i korekcijske operacije koje mogu ispraviti refrakcijske pogreške uz pomoć mijenjanja rožnice. Liječenje operacijom dobiva se slamanje u ispravnoj točki fokusa. Refrakcijska greška se može opisati kao često stanje, no bitno ga je prepoznati i tretirati na vrijeme.

Tagovi:

#Refrakcijska #greška #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar