Zanimljivo

Rezultati studija: Hrana koja budi skrivenog genija u nama!


Kreativnost se može predstaviti kao dragoceni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca.
Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje nam doslovno mogu promeniti život, kao i način na koji čitav svet funkcioniše!
Kreativnost je esencijalni sastojak svakog umetničkog dela, svakog započetog biznisa i svakog praktičnog rešenja u našoj svakodnevici. Mnogi je porede sa genijalnosti, jer nas ona izdvaja iz mase, daje jedinstveni pečat našem radu i često čini kompllikovane i suvoparne stvari jednostavnim i zabavnim.

Interesantna je činjenica da svako od nas ima sposobnost kreativnog mišljenja, koje naročito dolazi do izražaja tokom učenja i rada.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!

 

Nameće se pitanje na koji način možemo pobuditi kreativnost našeg uma, kako bismo efikasnije razmišljali i svoja razmišljanja pretočili u maštovita praktična rešenja, koja mnogima mogu promeniti život na bolje.

Koje gorivo sipamo u našu kreativnu mašinu?

Pođimo od toga da nam je za pogonsku energiju naše kreativne mašine, zvane um, potrebno kvalitetno gorivo.

Glavni izvori ovog goriva nalaze se u hrani, psiho-fizičkom odmoru i fizičkoj aktivnosti.

U nastavku teksta govorićemo o hrani kao našem moćnom savezniku u procesu kreativnog razmišljanja.

 

Da li je jabuka stvorila Apple?

Steve Jobs, osnivač kompanije Apple, pronalazio je izvor svoje kreativne snage u velikim količinama voća, koje je konzumirao svakodnevno.
Uticaj voća na efikasnost našeg razmišljanja čak je i naučno objašnjen!

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!

 

Voće obiluje tirozinom, aminokiselinom za koju su brojne studije pokazale da smanjuje proizvodnju hormona stresa i pospešuje kognitivne i fizičke performanse!
Tirozin se u istraživačkim studijama pokazao kao podrška memorijskom potencijalu ispitanika pri obavljanju više zadataka istovremeno (tzv. multitasking).
Lorenza Colzato, kognitivni psiholog, koja je radila na pomenutim studijama, izjavila je da hrana, kao i suplementi koji sadrže tirozin, predstavljaju zdrav i povoljan način da pospešimo sopstvenu sposobnost da razmišljamo dublje (thinking out of the box).

 

Orah ima oblik mozga. Slučajnost? Teško!
Studija objavljena u časopisu “Plant Foods For Human Nutrition”, navodi da konzumacija oraha ima sposobnost da stimuliše kognitivne procese, ali i ostale moždane funkcije.
Razlog tome je visoka vrednost omega-3 masnih kiselina, koja se u nalazi u plodovima oraha.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!
Niske vrednosti omega-3 masnih kiselina u organizmu, pokazale su se pak kao doprinoseći faktor ispoljavanja depresivnog stanja kod ljudi, kao i ubrzanog zaboravljanja.

Studija koja je za ispitanike imala dve grupe pacova, jednoj grupi je obezbedila ishranu koja se sastojala samo od oraha, tokom 28 dana.
Druga grupa pacova tokom tih 28 dana u ishrani nije imala orahe.
Ono što je primećeno zaista je zadivljujuće.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!

 

Brzina učenja, kod pacova koji su jeli orahe, bila je značajno veća u odnosu na drugu grupu, koja nije hranjena orasima!

 

Ljubitelji čokolade ovo sigurno znaju

Engleska studija iz 2007.godine, otkrila je da konzumacija čokolade deluje pozitivno na kratkoročnu memoriju, i to zahvaljujući visokim koncentracijama flavonola, koje čokolada sadrži.
Flavonoli pripadaju grupi flavonoida, biljnih metabolita i prisutni su u kakau u velikim koncentracijama.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!
Prema studiji rađenoj na Univerzitetu u Nottinghamu, flavonoli utiču na povećavanje količine kiseonika koja se doprema do mozga.
Dr Ian MacDonald, učesnik pomenute studije, izjavio je da već jednokratna konzumacija kakao napitka, sa eksternim dodatkom flavanola, ostvaruje pozitivan uticaj na funkciju sive moždane mase, i to tokom narednih 2-3h od trenutka ispijanja ovog ukusnog napitka.
U istraživanju su korišćene koncentracije flavonola koje nije moguće naći u slobodnoj prodaji.
To nas ipak ne sprečava da koristimo prednosti kakaa u dozama koje su nama dostupne (čokolada sa 70% kakaa, organski kakao u prahu).

 

Ovsene pahuljice više ne zvuče dosadno!

Istraživanja Univerziteta u Torontu otkrila su da namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što je ovsena kaša, obezbeđuju brzo dopremanje glukoze do mozga.
Rezultat ovoga je momentalna stimulacija moždane funkcije, koju doživljavamo kao bolju koncentraciju i pamćenje.
Ovaj efekat je ključan za naš kreativni potencijal.

Izvori zdravih ugljenih hidrata nalaze se i u slatkom krompiru, smeđem pirinču, bananama, kestenju, niskomasnom jogurtu.

 

Kandidat za rubriku verovali ili ne – PIVO koje rešava probleme!

Jedna danska pivara uvrstila je u svoj asortiman veoma interesantan proizvod , pod imenom “Problem Solver”.
Za ovo pivo proizvođač tvrdi da rešava probleme, a sadrži 7.1% alkohola.
Profesor Jennifer Wiley, sa Univerziteta u Ilinoisu, koja je i učestvovala u spravljanju ovog proizvoda, tvrdi da se kreativni vrhunac našeg uma dostiže na nivou od 0.075 alkohola u krvi.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!
Jennifer Wiley organizovala je studiju čiji su rezultati bili zapanjujući.
Ispitanici čiji je nivo alkohola u krvi bio 0,075, davali su većinom tačne odgovore na kreativne zadatke, i to u vidu “Aha” momenta-rešenje im se odjednom ukazivalo, bez prethodnog sistematičnog pristupa problemu.
Iako nam pomenuta pivara ne garantuje spektakularna rešenja, bez sumnje nas ostavlja intrigirane ovakvim tvrdnjama.

Kafa-nismo je zaboravili!

Brojne studije su se bavile uticajem kofeina na kognitivne procese i zaključak je jasan: kofein ima veoma pozitivan uticaj na kratkoročno pamćenje i koncentraciju.
Studija, koja je za ispitanike imala studente koji su za potrebe ispitivanja uneli 200mg kofeina, objavila je veoma interesantne rezultate.

Upotreba kofeina omogućila je studentima značajno bolju identifikaciju reči i fraza tokom čitanja teksta, u odnosu na njihove standardne „nekofeinske“ rezultate.

rezultati studija: hrana koja budi skrivenog genija u nama!

Takođe, procenjivan je broj reči kojih su studenti mogli da se prisete, sa liste od 90 zadatih pojmova.

Ovaj broj je bio značajno veći nakon konzumacije kofeina, a studija je utvrdila i da kofein ostvaruje pozitivan uticaj na efikasnost rešavanja problema koji su postavljani pred ispitanike.

Fascinantno, zar ne?

 

Sada kada znamo gde da potražimo saveznike naše kreativne moći, ništa nas ne sprečava da probudimo genija u nama.

Zato, pokrenimo već danas našu kreativnu mašinu!

Možda nekome promenimo život!





Izvorni članak

Komentariši