Lifestyle

Ritalin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ritalin – primjena i djelovanje

Ritalin je lijek koji se koristi kod liječenja ADHD-a. U sebi sadrži psihotropnu tvar metilfenidat, a to je psihostimulans, koji je sličan amfetaminu, no ima slabije djelovanje. Tablete se uzimaju oralno te one imaju kratkoročno djelovanje. Lijek obično počinje djelovati već nakon 15 do 20 minuta, te njegov efekt djelovanja traje otprilike oko 3,5 do 4 sata. Ovaj se lijek ne smije uzimati preko noći. Dozu primjene ovog lijeka određuje sam liječnik nakon pažljive i detaljne analize. ADHD ili poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje je stanje kod koje je veoma karakteristično visoki stupanj motoričke aktivnosti zbog visoke aktivnosti uma. ADHD se pojavi za vrijeme djetinjstva djeteta, no često nestane nakon puberteta, iako kod nekih ljudi ostane im za cijeli život, te su to pravo hiperaktivni ljudi. U nastavku ćemo vam otkriti kako se uzima ritalin, koje su njegove nuspojave, te gdje ih možete kupiti, po kojoj cijeni i koja su iskustva drugih korisnika.

Ritalin – doziranje

Za ritalin lijek ne postoji strogo određena doza uzimanja ovog lijeka. Dozira se na temelju toga što vam je vaš doktor osobno naložio. Kod svakog pacijenta s ADHD se individualno kreira preporučena dnevna doza za ritalin lijek. Obično se preporučuje doza između 2,5 do 20 miligrama Ritalina. Učinkovita doza nema veze s godinama, jačinom ili težinom ADHD simptoma. Obično liječnik za početak propisuje pacijentu manju početnu dozu, te onda postepeno povećava dozu dok se ne dosegne najučinkovitija doza koje bude efektivno smanjila simptome, a da pritom ne uzrokuje jake nuspojave. Često prođe i do nekoliko tjedana dok se ne pronađe ispravna doza i idealni raspored uzimanja lijeka. Kod djece koja rastu ili kod tinejdžera koji dobivaju na težini, njima se ne treba mijenjati doza, jer mnogi i dalje dobro reagiraju na istu dozu lijeka, no nekima se može dogoditi da im je potrebna veća doza. Tu je jako bitno ići kod liječnika i uvidjeti je li potrebna promjena doze.

Ritalin – nuspojave, cijena i iskustva

Kao i svaki drugi lijek, tako i ritalin može kod pacijenata uzrokovati neke neželjene nuspojave. Najčešće nuspojave koje se mogu dogoditi nakon početka uzimanja ritalin lijeka su smanjenje apetita, neznatni gubitak na težini te omanji problemi sa spavanjem. Kada učinak lijeka počinje postepeno opadati onda se mogu pojaviti dodatni simptomi, a to su frustracija ili bijes., Ukoliko je doza lijeka previsoka, onda se mogu pojaviti depresija, letargija i motorički tikovi. No, kada se smanji doza onda se ove nuspojave povuku.

Lijek dolazi u tri različita oblika, a to su po 5 miligrama, 10 miligrama i po 20 miligrama. Lijek se može jedino i isključivo kupiti u ljekarni, i to uz prethodno predočenje recepta od vašeg doktora. Cijena Ritalina nije nimalo skupa, i ukoliko imate dopunsko zdravstveno osiguranje, onda će vam to pokriti cijeli ili većinski dio cijene. Iskustva mnogih pacijenata su veoma pozitivna te mnogi su uvidjeli značajne promjene u svojem ponašanju.

Tagovi:

#Ritalin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši