Lifestyle

Simptomi streptokoka kod djece –

Kako se prepoznaju simptomi streptokoka kod djece?

Streptokokne bolesti kod djece veoma su česte. Kada djete oboli od streptokoknih bolesti, najčešće se misli na: Streptokoknu upalu nosa i ždrijela – Blaži oblik oboljenja. Simptomi se mogu prepoznati po blago povišenoj temperaturi, grlobolji i crvenilu u ždrijelu. Streptokokna angina – Upala ždrijela i krajnika. Sama inkubacija traje do 5 dana, oboljenje je naglo i donosi povišenu temperaturu, grlobolju, opću slabost i slab tek. Limfni čvorovi su vidljivo povećani i na dodir bolni. Šarlah – Oboljenje koje se pojavljuje nakon dana. Započinje s povišenom temperaturom, grloboljom, nakon par dana pojavljuje se točkasti osip po tijelu koji će se ljuštiti nakon 7 dana.

Simptomi streptokoka kod djece pojavljuju se najčešće u jesenskom i zimskom periodu. Infekcija se često prenosi s djeteta na dijete (u jaslicama, vrtićima, školama, domovima). Streptokok se najčešće prenosi kapljičnim putem – preko govora, kašljanja, kihanja, poljupca. Kako se prepoznaju simptomi streptokoka kod djece? Simptomi same infekcije mogu biti: Groznica, umor, smanjen tek i gubitak težine, opća slabost, problemi s disanjem, problemi s radom srca.

Kada se pojavljuju prvi simptomi streptokoka kod djece?

Streptokok se prenosi s osobe na osobu. Kako bi se dijete zarazilo, ono mora biti u izravnom kontaktu s drugim zaraženim djetetom. Bakterije koje pripadaju u streptokoknu skupinu A iznimno su zarazne i kao takve mogu uzrokovati različite infekcije koje mogu varirati od blažih do težih. Simptomi streptokoka kod djece najčešće se prepoznaju po upali grla. Osim upale grla. simptomi streptokoka kod djece uključuju i pojavu kožnih infekcija koja nastaje uz upalu grla.

Infekcije nastaju radi toksina koje bakterije ispuštaju u tijelo. Prvi simptomi streptokoka pojavljuju se nakon 3 do 5 dana nakon što je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom. Ako se primijeti da dijete ima grlobolju, ako se pojavljuje gnoj na krajnicima i ako se primijete natečene žlijezde, tada je potrebno kontaktirati pedijatra. Liječnik će djetetu uzeti jednostavni bris grla te krajnika kako bi se provjerilo da li dijete ima infekciju koja pripada skupini A. Kada se ustanovi streptokok, određuje se liječenje.

Kako se liječe simptomi streptokoka kod djece?

Primarna terapija za upalu grla koja je uzrokovana streptokokom iz skupine A je Penicilin u oralnom obliku, kao i drugi antibiotici. Ukoliko dijete ima i infekciju na koži, ono se može liječiti uz primjenu posebne masti. Simptomi streptokoka kod djece najčešće pokazuju na streptokoke iz skupine A. Da li se mogu prevenirati simptomi streptokoka kod djece? Najbolja prevencija je svakako redovito pranje ruku, osobito ako je dijete bilo u kontaktu s zaraženim osobama.

Isto tako, prilikom svakog kihanja ili kašljanja treba se koristiti maramica. Što ako se dijete razboli? Ako se dijete zarazi, poželjno je da se ono u potpunosti oporavi prije povratka u vrtić ili školu. Razlog ovome je prevencija stvaranje zaraze. Djeca u vrtićima i školama često razmjenjuju stvari i diraju razne površine, što može pridonijeti širenju zaraze. Kada dijete oboli, poželjno je slijediti upute liječnika i uzimati određene lijekove kako bi liječenje bilo što brže i učinkovitije. Nakon što dijete ozdravi, ono se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tagovi:

#Simptomi #streptokoka #kod #djece #
Izvorni članak