Lifestyle

Sindrom slomljenog srca – uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom slomljenog srca što je i uzrok

Sindrom slomljenog srca ili kako se stručno u medicini naziva Takotsubo kardiomiopatija je stvarna bolest srca koja nastaje zbog iznenadnog slabljenja srčanog mišića u nekim njegovim dijelovima. Najčešći uzrok ove bolesti je emocionalni i psihološki stres koji može nastati zbog situacija poput gubitka voljene osobe, prometnih nesreća, teških bolesti ili potresa.

Točan uzrok nije poznat no smatra se da povišenje hormona stresa, adrenalina u negativnim stresnim situacijama uništavaju srce i dolazi do promjena u stanicama srčanog dijela mišića, ali i u koronarnim žilama koje opskrbljuju srce krvlju.

Za sindrom slomljenog srca kao uzroke možemo navesti iznenadni pad krvnog tlaka, operacija ili teška bolest, jaka bol, čak i napadaje astme. Od psiholoških uzroka mogu biti nasilje u obitelji, loše vijesti koje vas uzdrmaju do korijena, prometna nesreća, gubitak voljene osobe, ogroman strah, financijska nesigurnost ili financijski gubitak. No, na ovu bolest mogu utjecati i zlouporabe droga.

Treba naglasiti da uzročnici mogu biti i genetsko nasljeđe, hormonalna neravnoteža, a i ženski spol jer su žene više pogođene ovom bolesti nego muškarci.

Sindrom slomljenog srca simptomi

Simptomi za sindrom slomljenog srca nisu različiti od simptoma koji upućuju na srčani udar, zapravo jednaki su i očituju se kao bol u prsima i otežano disanje. Oba simptoma se mogu održati i satima nakon proživljenom emocionalnog ili psihološkog stresa, te će uzrokovati ovu bolest, bez srčanog udara.

Pretragama EKG će se ustanoviti abnormalnosti, a bit će povišeni i srčani enzimi, što jednako tako upućuje na srčani udar, infarkt. Stoga su potrebne dodatne pretrage radiologije na kojima će se vidjeti da postoji nenormalna lijeva klijetka koja je karakteristična za sindrom slomljenog srca, te će se na taj način ova bolest razlikovati od srčanog udara.

Ova bolest sama po sebi nije opasna, ali ukoliko se ponavlja može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su ruptura srčanog zida, akutno zatajenje srca, smrtonosne aritmije, stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu blokirati srce, mozak, te vrlo nizak krvni tlak što sve može biti opasno i za zdravlje i za život.

Sindrom slomljenog srca liječenje

Liječenje koje se primjenjuje za sindrom slomljenog srca je zapravo privremeno jer se ova bolest smatra privremenom bolesti, ukoliko se ne ponavlja i ne traje dulje vrijeme. Cilj liječenja je da se funkcija lijeve klijetke normalizira tokom najviše dva mjeseca i da se pacijenta nauči nositi sa stresom kako se ova bolest ne bi ponovo pojavila.

No, kod nekih osoba koje imaju bolest sindrom slomljenog srca dulje vrijeme i nastaju komplikacije moguće je propisati lijekove poput beta blokatora, diuretika ili ACE-inhibitora. Ova bolest doista može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje će biti teže izliječiti ili mogu završiti sa smrtnim ishodom.

Stoga što god vas je dovelo u stanje ove bolesti naučite se nositi sa tim stresom jer svaki sljedeći stres koji bi se mogao dogoditi u vašem životu može biti pogubniji i pogoršati dijagnozu, te uzrokovati puno teže komplikacije. Najvažnije je ostati zdrav i naučiti se nositi se sa stresom jer već sutra vas može dočekati novi stres na koji niste ni računali.

Tagovi:

#Sindrom #slomljenog #srca #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši