Lifestyle

Slomljeni nožni prst – uzrok, simptomi, liječenje

Upomoć, slomljeni nožni prst – što napraviti?

Što napraviti kada slomimo nožni prst? Nožni prsti svakako neće biti zahvalni kada udarimo sto na sat u nogu od stola pa slomimo prst, a mogu i zamisliti Vas kako se sada križate na ovu pomisao. Ipak, slomljeni nožni prst čest je slučaj frakture kostiju stoga je pametno da o njemu popričamo. U ovome tekstu govorimo više o frakturama nožnog prsta, kako lom možete prepoznati te kako teče rehabilitacija. Slomljeni nožni prst vrlo je često ozljeda u raznim sportovima, kao i u nesrećama općenito. Za razliku od frakture nekih većih kostiju, kod frakture nožnog prsa ne razlikujemo puno dijagnoza. Najčešći prijelom nožnog prsta je zatvoren, pošto se radi o tako malenom dijelu tijela i liječenje će biti jednostavno (mirovanje). Kako prepoznati slomljeni nožni palac ili drugi prst i kada otići liječniku? Nema ni jednog drugog odgovora na ovakvo pitanje osim: idite odmah kod doktora ukoliko Vas nešto boli ili osjećate da Vam tijelo javlja da ima problem

Slomljeni nožni prst: uzroci i simptomi

Ne postoji slučaju frakture nožnog prsta u kojem fizička trauma nije bila uzrok ozljede. Kao i kod frakture ostalih kostiju, do njih nikada ne dolazi radi neke bakterije ili virusa, već isključivo radi fizičkih ozljeda i trauma. Osteoporoza je kondicija koja svakako potencija priliku za frakturom neke kosti, no također mora prethoditi neka fizička trauma da bi se to dogodilo. Slomljeni nožni prst možete prepoznati po nedostatku osjeta u nožnom prstu, boli ili deformaciji i krivom položaju prsta. Medicinska skrb brzo će Vam vratiti prst na mjesto, a kirurški zahvat gotovo nikada nije potreban. Slomljeni nožni prst također možete liječiti doma, o čemu ćemo kasnije. U svakom slučaju, medicinska pomoć uvijek je nužna kod bilo kakve frakture, čak i ako se radi samo o nožnom prstu i to onom najmanjem. Nikada ne odgađajte posjet liječniku radi ikakve traume i riješite probleme odmah kako ne biste imali više problema kasnije i dužu rehabilitaciju.

Slomljeni nožni prst: rehabilitacija i liječenje

Za razliku od rehabilitacije kod frakture noge ili ruke, rehabilitacija u slučaju frakture nožnog prsta relativno je mala. Morali biste napraviti si ozbiljni problem i situaciju da bi Vam rehabilitacija nožnog prsta trajala mjesecima (odrezat ga, primjerice). Slomljeni nožni prst relativno je mali dio Vašeg tijela, a isto tako jedan prst od 5 nije toliko bitan da ne biste mogli baš ništa raditi. Uglavnom, slomljeni nožni prst svakako je ništa u usporedbi s primjerice slomljenim kukom gdje ćete u nekoj vrsti rehabilitacije biti godinama. Ipak, sve lomove i probleme s našim tijelom treba shvatiti ozbiljno i odmah se vratiti u puno zdravlje. Razne frakture kostiju u našem tijelu zahtijevaju rehabilitaciju ovisno o tome koliko je teška ozljeda. Kod slomljenih nožnih prstiju uglavnom će ta ozljeda biti lakša. Za rijetke teške slučajeve frakture kostiju nožnog prsta konzultirajte se sa stručnjakom. Kao i uvijek, nikako nemojte odgađati posjet doktoru kada je u pitanju Vaše zdravlje.

Tagovi:

#Slomljeni #nožni #prst #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši