Lifestyle

Spravato – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Spravato i njegovo djelovanje

Lijek Spravato je vodena otopina bistrog sadržaja, sprej za nos koji se primjenjuje kod odraslih osoba koje imaju depresivno ponašanje i ne reagiraju na druge lijekove namijenjene liječenju depresija. Ovaj se lijek primjenjuje u kombinaciji kod akutnih kratkotrajnih depresivnih poremećaja koji imaju umjereno do teške poremećaje te time pripadaju skupini za hitna psihijatrijska stanja. Lijek Spravato se primjenjuje uz strogi liječnički nadzor.

Prije primjene lijeka potrebno je provjeriti krvni tlak jer kod visokog krvnog tlaka ovaj se lijek ne smije primjenjivati. Također, nakon primjene lijeka potrebno je provjeriti krvni tlak. Doza lijeka će biti određena od strane liječnika specijaliste, te je potrebno prilagođavati dozu ovisno o stanju depresivne osobe.

Ukoliko pacijent pozitivno reagira na liječenje ovim lijekom potrebno je nastavili terapiju najmanje šest mjeseci kako se simptomi depresije ne bi ponovo vratili zbog preranog prekidanja terapije. Ukoliko koristite i druge lijekove o svakom liejku trebate informirati liječnika kako bi se izbjegle štetne nuspojave u interaciji lijekova.

Nuspojave lijeka Spravato

U terapiji lijekom Spravato je potreban oprez ukoliko postoje alergije na bilo koji od sastojka lijeka, a oprez je potreban i kod osoba koje imaju aneurizmatsku bolest krvnih žila, te osobe s intracerebralnim krvarenje, ali i osobe s nedavnim kardiovaskulanim poremećajima. Ukoliko se kod pacijenta s depresivnim ponašanjem primijete suicidalne sklonosti poput ideja ili namjera ili događaja treba uzeti u obzir da ovaj lijek neće utjecati na prevenciju suicidalnih misli. Upravo zato je potreban liječnički nadzor u terapiji lijekom Spravato.

Nuspojave u terapiji ovim lijekom mogu se pojaviti na povisivanje krvnog tlaka, tako da se vrlo lako može pojaviti visoki krvni tlak, te je potrebna stroga kontrola krvnog tlaka prije primjene lijeka, te tokom terapije. Osim toga najčešće su nuspojave povraćanja, mučnine, psihički poremećaji kao što su disocijacija, konfuzija, razdražljivost, euforčno ponašanje, omaglice, vrtoglavice kao poremećaji živčanog sustava.

GoSlim - smršaj zdravo

Kao nuspojave mogu se javiti i srčani poremećaji kao što je tahikardija, zamagljen vid kao poremećaj oka, nelagoda u nosu i iritacija grla, suhoća nosa i svrbež nosa.

Iskustva u terapiji lijekom Spravato

Osobe koje su bile ili jesu na terapiji lijekom Spravato često same nisu u mogućnosti procijeniti da li lijek kod njih djeluje ili ne djeluje na njihovo depresivno stanje. Depresivnim osobama vrlo često ne postoji granica između normale i depresivnosti pa samostalno ne mogu primijetiti razliku u svom ponašanju. Međutim, mogu primjetiti određene nuspojave koje se javljaju u terapiji lijekom Spravato.

Pa će tako primjetiti da nakon primjene lijeka imaju hladan znoj ili osjećaju vrtoglavicu, te su im usta suha ili odjećaju mučnine i imaju povraćanje. povišeni krvni tlak sami neće primjetiti, već će im liječnik reći da im je zbog lijeka krvni tlak povišen, liječnik će odlučiti o nastavku terapije.

Ujedno vrlo rijetko će pacijenti sami primijetiti da su postali disocijalni, odnosno da im se pojavila depersonalizacija, derealizacija, te poremećaji percepcije vremena i mjesta, no više percepcija vremena. Kod psiholoških pacijenata je tanka granica između normale i psihotičnih ponašanja koje oni sami mogu procijeniti, stoga je terapija ovim lijekom pod strogim nadzorom liječnika koji prati svaku promjenu.

Tagovi:

#Spravato #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak