Što je abdukcija – Arz.hr

Što znači abdukcija?

Abdukcija kao i adukcija su definicije koje se koriste za pokrete koji su glavni za pokretanje strukture od, kao i prema centru tijela. Navedeni termini nam dolaze od latinskih riječi koje dijele isto značenje – privoditi, odvoditi. Jednostavnije objašnjeno, abdukcija u medicinskom rječniku predstavlja odmicanje ili pokrete koji udaljavaju udove ili samo dio uda od središta tijela u takozvanom frontalnom planu. Mišići koji mogu napraviti abdukciju često se nazivaju abduktori ili odmicači. Pokreti abdukcije su veoma važni u zglobu ramena i kuka.

Navedenu definiciju ćemo najčešće sresti u fizikalnoj medicini kada je potrebna rehabilitacija ili jačanje abduktora ili odmicača. Navedenu riječ također pronalazimo u kineziologiji, i ona je povezana sa jačanjem gornjeg i donjeg dijela tijela, točnije, za jačanje ramena i kukova. Svatko tko je ikada imao ozljedu navedenih dijelova tijela ili išao na ciljane treninge za jačanje zna o čemu je riječ. Jačanjem navedenih dijelova tijela postižemo ne samo bolje i pravilnije držanje, već si omogućujemo bolju mobilnost i manji rizik za nastanak bolova.

Abdukcija i abduktori

Sada kada pobliže znamo što je to abdukcija, vrijeme je da se pozabavimo temom aduktora i abduktora. Aduktori su skupina mišića koji se nalaze oko prepona, točnije, nalaze se na unutarnjoj stani noge. Ovi mišići su zaslužni za pokretanje natkoljenice prema unutra. Abduktori se nalaze na vanjskoj strani natkoljenice i važni su za pokretanje noge prema van. Navedeni mišići će se aktivirati kada dođe do širenja noge. Upravo je abdukcija slaba karika kod mnogih. Zašto? Abduktori su često uzrok bolova u leđima, ali i preponama i koljenima.

Stoga, oko ove skupine mišića se zaista treba potruditi da se ojačaju. Abdukciju kao pojam se najviše veže uz kukove i ramena jer je riječ o najvećim zglobovima u ljudskom tijelu. Ukoliko se o njima ne vodi adekvatna briga, ovi najpokretniji i najfleksibilniji zglobovi mogu uzrokovati probleme s držanjem tijela, što se može očitati u raznim bolovima ili stanjima ukočenosti. Vježbe za jačanje navedenih dijelova tijela se osobito preporučuju onima koji su pretrpjeli određenu traumu na navedenim dijelovima.

Pročitajte:  Divertikuloza - uzrok, simptomi i liječenje

Abdukcija i vježbe

Kada bi pretraživali pojmove abdukcija i vježbe, pronašli bi na stotine vježbi koje se odnose na središnji dio našeg tijela. U svim vježbama najčešće se naglašava jačanje donjeg djela tijela, područja kukova i nogu. Zglob kuka svakako ima jednu od najvažnijih funkcija u našem tijelu, on premješta težinu našeg tijela pri hodu. I dok je oko navedenog zgloba razvijen jači mišić, on traži jačanje. U definiciji pokreta zgloba kuka, abdukcija je pomicanje bedrene kosti u smjeru koji je udaljen od srednje linije našeg tijela u frontalnoj ravnini.

Koje vježbe su najbolje za aktivaciju naših kukova? Ovo će ovisiti od pojedinca do pojedinca i njegovog zdravstvenog stanja. Ukoliko osjećate bolove koji se pojavljuju i šire u donjem dijelu leđa, kukovima ili koljenima, bilo bi poželjno da u svoju svakodnevnu rutinu uključite vježbe za jačanje navedenih područja. Za više informacija o abdukciji i vježbama za jačanje centralnog djela tijela možete se obratiti bilo kojem treneru ili fizioterapeutu.

Tagovi:

#Što #abdukcija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar