Lifestyle

Što je abortus – AdresarSporta.rs

Što je abortus ili prekid trudnoće

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, abortus je od latinske riječi ab-ortus, što se odnosi na prekid trudnoće vađenjem ili izbacivanjem fetusa težine do 500 grama. Prema medicinskoj klasifikaciji, abortus može biti rani, prije 13. tjedna trudnoće, ili kasni, između 13. i 22. tjedna. Razgovor o pobačaju je vrlo delikatna tema jer uključuje moralna, znanstvena, etička i vjerska pitanja. Također može predstavljati više rizika za zdravlje žene. Više od 60% neplaniranih trudnoća završi pobačajem. Proći kroz proces pobačaja nije lako jer se većina žena, osim s problemom neželjene trudnoće, suočava i s fizičkim i psihičkim posljedicama ovog postupka. Iako se ponekad čini kao aktualna pojava proizašla iz suvremenog načina života, postupak pobačaja već je dugo u čovječanstvu i prisutan je u različitim kulturama. U nekim civilizacijama to se smatralo postupkom za kontrolu rasta stanovništva, dok su u drugima bile predviđene vrlo stroge kazne za one koji su prakticirali ili poticali na pobačaj.

Što je abortus i koje su metode pobačaja

Prekid trudnoće, abortus, moguć je zbog prirodnih uzroka kao što je problem u procesu razvoja embrija ili namjerni zahvat u svrhu prijevremenog prekida trudnoće vađenjem ploda. Najčešće se ovaj zahvat izvodi do trećeg mjeseca trudnoće, jer tada plod još nije dovoljno razvijen, a sam pobačaj nosi manje komplikacija. Iako je prekid trudnoće moguć i kasnije, tada je postupak drugačiji. Društvo je podijeljeno na protivnike i zagovornike, od kojih svaki ima niz argumenata kojima podupire svoje stajalište. Međutim, abortus je ozbiljan postupak koji se mora pravilno pripremiti i razmotriti. Mnoge se žene odlučuju na ovaj medicinski zahvat iz više razloga. Kako bi postupak pobačaja bio siguran, mora ga obaviti iskusan liječnik. Postoje dvije glavne metode pobačaja: medicinski i kirurški. Prije donošenja odluke trebali biste znati ključne razlike između ovih metoda. Kod medicinskih pobačaja koriste se lijekovi koji uzrokuju obilno krvarenje i vrtoglavicu, dok je kod kirurških pobačaja potrebna pomoć posebne cijevi i širenje cerviksa. Kroz ovu cijev se usisava sadržaj šupljine maternice. U oba slučaja mogu se izvoditi ovisno o tome koliko tjedana je trudnoća. Kod kirurške metode preporučeno vrijeme je između 7. i 12. tjedna trudnoće.

Što je abortus i kako prekinuti neželjenu trudnoću

Postoje tri osnovne metode za abortus ili prekid trudnoće. Medikamentozni prekid trudnoće može se provesti uz primjenu lijekova, u slučaju neželjene trudnoće. Prije takve odluke potrebna je detaljna anamneza, ginekološki pregled i ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila starost trudnoće. Zahvat je moguć samo ako je trudnoća kraća od osam tjedana. Ova metoda se ne preporuča kod: anemije, uzimanja određenih lijekova za mentalne poremećaje, alergije na lijekove, izvanmaternične trudnoće, poremećaja zgrušavanja krvi, kroničnih bolesti. Medikamentozni prekid trudnoće, koji je neinvazivna metoda, prekida rad progesterona i dolazi do spontanog pobačaja. Druga metoda za abortus je kirurška dilatacija cerviksa, nakon čega se vrši sukcija ploda, a završna faza je kiretaža. Ovo je invazivnija metoda. Vakuumska aspiracija je kirurška tehnika koja se izvodi u trudnoćama ispod 12 tjedana. Vakuumski postupak se izvodi pod anestezijom. Pomoću spekuluma liječnik otkriva cervikalni otvor. Nakon toga posebnom cjevčicom usisava sadržaj maternice. Tijekom ovog postupka, sadržaj šupljine maternice se usisava. Nakon zahvata daje se antibiotik kako bi se spriječila infekcija. Kada je riječ o zdravlju pacijentice nakon pobačaja, treba voditi računa o određenim stvarima. To znači prestati sa spolnim odnosom, ne koristiti tampone i izbjegavati plivanje. Nakon pobačaja, menstrualni ciklus žene ponovno počinje i ona može ponovno zatrudnjeti. Kako biste izbjegli moguću neželjenu trudnoću posavjetujte se s liječnikom o kontracepciji.

Tagovi:

#Što #abortus #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši