Lifestyle

Što je adolescencija – AdresarSporta.rs

Što je adolescencija

Adolescencija je prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu dob, gdje tijelo i um prolaze kroz razne transformacije. Važno je ne brkati pubertet i adolescenciju. Dok su promjene na tijelu vidljive u pubertetu, tinejdžeri traže sebe u adolescenciji. Naime, to je razdoblje kada je pojedinac spreman preuzeti društvenu ulogu odrasle osobe. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, razdoblje adolescencije počinje u dobi od 10 godina, a završava u dobi od 19 godina. Također, razdoblje adolescencije dijelimo na 3 faze: predpubertet, dob od 10 do 14 godina, period adolescencije od 15 do 19 godina i mladost, od 15 do 24 godine. Neki smatraju da može ići i preko te dobi, jer je prerano reći da se osoba s 24 godine smatra punoljetnom. Naime, ovaj se pojam često naziva kasna adolescencija. Možemo reći da je razdoblje adolescencije vrlo složeno doba, kako za roditelje, tako i za samu osobu, jer tijelo i um prolaze kroz važne promjene.

Što je adolescencija i koje promjene donosi?

Smatra se da je adolescencija najosjetljivije razdoblje u kojem je potrebno razumijevanje i podrška obitelji. To se događa jer je to trenutak kada pojedinac počinje graditi svoje mišljenje, formirati svoj stil, način izražavanja, odnosno tragati za vlastitim identitetom, istražujući sve što mu se nađe na putu. Ono što također može izazvati osjećaj veće tjeskobe i ranjivosti su fizičke i hormonalne promjene, ali i psihičke. Ovu fazu obilježavaju i drugi problemi, primjerice sve što se tiče slike o sebi, jer svaki adolescent počinje osjećati potrebu za uklapanjem u općeprihvaćene društvene standarde. U ovoj fazi vrlo je važno da pojedinac bude prihvaćen od onih kojima pripada. Osim toga, adolescencija, kao prijelazna faza, označava razdoblje u kojem se pojedinac ne prepoznaje kao dijete, već kao odrasla osoba, iako nije dosegao željenu zrelost. Stvaranje vlastitog mišljenja i nemogućnost donošenja samostalnih odluka može potaknuti osobu da se ponaša kao buntovnik ili čak padne u depresiju. Uzimajući u obzir sve ove faze, podrška adolescentu u tom razdoblju neophodna je za formiranje zdrave, sretne i uspješne osobe.

Što je adolescencija i zašto je to izazovna faza?

Zašto je adolescencija često vrlo izazovna faza? Razdoblje adolescencije smatra se najtežim jer se većina roditelja suočava s poteškoćama u komunikaciji s adolescentom. Adolescencija je potraga za vlastitim identitetom, a ako ga pojedinac ne pronađe, postoji rizik da će u budućnosti biti ograničen u ostvarivanju svojih potencijala. U tom razdoblju adolescent se često pita tko je i koja je njegova uloga u svijetu, kako izgraditi vlastiti imidž i sliku u društvu. U tom razdoblju tinejdžeri istražuju sve novo, razvijaju nove hobije i eksperimentiraju sa svojim izgledom. Otkrivanje prednosti svega što je korisno i obrnuto, važno je u formiranju izgleda, mišljenja i sposobnosti samopoštovanja. Roditelji bi trebali pažljivo pratiti ponašanje svog tinejdžera, posebno u pogledu društva u kojem je okružen, navika, stila odijevanja. Također je važno tinejdžeru pokazati primjere uspješnih odraslih osoba, posebice u pogledu manira, navika i ponašanja. Ključno je da adolescent pronađe svoj stil, sliku o sebi, ciljeve i usvoji zdrave navike. Stoga će sve ono što adolescent ponese iz vanjskog svijeta i društva imati ključnu ulogu u budućnosti.

Tagovi:

#Što #adolescencija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši