Što je aerobni trening – 100% Sportski lifestyle magazin

Što je aerobni trening, a što anaerobni trening?

Sport je izuzetno dobra stvar za naše zdravlje i naš organizam. Potiče rad naših mišića, pojačava procese koji su pozitivni u našem organizmu, a djeluje na nas i mentalno. Ipak, različiti sportaši u svojim disciplinama razviju drukčiji izgled – neki moraju jesti više i dati naglasak na snazi dok drugi svoje tijelo treniraju da bude okretno i gipko.

Naravno da više stvari uvjetuje građu našeg tijela, no sport svakako tu ima veliku ulogu. Glavna razlika između dva tipa treninga leži u intenzitetu i trajanju nekog pokreta kojeg izvodimo. Što je aerobni trening, a što anaerobni? U ovome članku pojasnit ćemo kako naše tijelo reagira na dvije vrste treninga i koji je trening idealan za Vas. Ukoliko želite izgubiti nešto masnih naslaga, trebate li raditi aerobni ili anaerobni trening? Da bismo odgovorili što je aerobni trening, a što anaerobni, prikazat ćemo razliku gledajući dvije različite vježbe. Vježbe za koje smo sigurni da ste ih već isprobali.

Što je aerobni trening, a što anaerobni? Primjeri.

U osnovi, razlika između anaerobnog treninga i onog aerobnog leži u tome koliko je opterećenje na našim mišićima i koliko dugo. Uzmimo za primjer klasičnu vježbu za trbušnjake. Treba leći na strunjaču, ruke staviti iza glave i podizati trup uz pravilno disanje. Ovdje je opterećenje na našem mišiću veliko, no vježba je kratkog trajanja. Klasični trbušnjaci spadaju pod anaerobni trening. Opterećenje nad našim mišićem je veliko, no kratko traje (mjeri se u sekundama). Što je aerobni trening onda? Aerobni trening ne stavlja veliko opterećenje nad našim mišićima, no vježba traje duže.

Pročitajte:  Što je crijevna flora

Trčanje je pravi primjer aerobnog treninga – nemate ogromno opterećenje nad svojim nogama kad trčite, ali trčanje ne traje par sekundi, već puno duže. Zašto često pretražujemo što je aerobni trening i što je anaerobni trening? Zato što je poznata informacija da aerobni trening utječe na pokretanje procesa u našem tijelu za gubljenje masnih naslaga. Popričajmo više o tim procesima.

Što je aerobni trening i je li takav trening bolji za gubitak masnih naslaga?

Aerobni trening često uključuje noge i stražnjicu, a glavni razlog zašto jest što su u pitanju velike skupine mišića pa potroše puno energije kada ih koristimo. Možete raditi i aerobni trening u kojem najviše koristite ruke i prsa, no zašto biti neefikasan u aerobnom treningu? Glavna stvar na koju se zaboravi kada se traži način da se izgube kile je što niti anaerobni niti aerobni trening ne targetira direktno određeni dio Vašeg dijela. Možete imati debele i obješene ruke, a s redovitim treningom koji uglavnom uključuje aerobni trening i dalje zategnuti ruke.

Poanta je da vježbe mogu oblikovati mišiće, no ne postoje vježbe kojima ciljano udaramo po masnim naslagama na rukama, ramenima ili na nogama. Za što je aerobni trening dobar? Aerobni trening je odličan za gubitak masnih naslaga, no to ne znači da anaerobni trening to nije. Anaerobni trening možda ne aktivira naše tijelo da počne koristiti masne naslage za energiju odmah, no nakon takvog treninga mišići su duže “aktivni” i nakon treninga te je njihova potrošnja energije veća. Ako se pitate što je aerobni trening zato što biste htjeli izgubiti koju kilu i masti s određenog dijela tijela, onda znajte da ne možete krivi trening odabrati. Svaka fizička aktivnost, ukoliko je redovita i popraćena kvalitetnom prehranom, dovodi do rezultata.

Pročitajte:  Što je evolucija?

Tagovi:

#Što #aerobni #trening #Arzhr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar