Lifestyle

Što je audiometrija – AdresarSporta.rs

Audiometrija – testiranje sluha

Audiometrija je testiranje sluha određene osobe. Zvukovi se razlikuju po njihovoj glasnoći (intenzitetu) i brzini zvučnih valova odnosno po tonu. Sluh se stvara u unutarnjem uhu kada zvučni valovi simuliraju živce. Zatim zvuk putem živčanih impulsa dolazi do mozga. Zvučni valovi mogu doprijeti do unutarnjeg uha putem slušnog kanala, bubnjića i kroz kosti srednjeg uha. Također mogu doprijeti i putem kosti oko i iza uha. Intenzitet zvuka mjeri se u decibelima dok se ton zvuka mjeri u hercima (Hz). Većina ljudi susretne se s audiometrijom tijekom života jer se ona izvodi na osobama u ranoj dobi pa se tako sluh testira kod novorođenčadi, a kasnije i u osnovnoj školi dok se kasnije izvodi u sklopu sistematskih pregleda. Audiometrija se provodi uz dvije glavne metode koje se razlikuju po tome na koji način se testiranje izvodi. Prva metoda je ispitivanje pomoću čistih tonova dok se kod druge radi o ispitivanju pomoću govora.

Audiometrija – intenzitet zvuka i ton zvuka

Prvi način ispitivanja kada je u pitanju audiometrija je mjerenje intenzitet zvuka e u decibelima (dB). Primjerice, intenzitet ljudskog šapta iznosi dvadeset decibela (20 dB), glasne glazbe na koncertima između osamdeset decibela (80 dB) i sto dvadeset decibela (120 dB) dok je intenzitet zvuka zrakoplovnog motora između sto četrdeset decibela (140 dB) i sto osamdeset decibela (180 dB). Zvukovi koji prelaze razinu od osamdeset i pet decibela (85 dB) mogu uzrokovati gubitak sluha na par sati. Glasniji zvukovi mogu trenutno uzrokovati jaku bol i gubitak sluha se može pojaviti nakon vrlo kratke izloženosti. Kao što smo već spomenuli, drugi način ispitivanja kada je u pitanju audiometrija je ispitivanje tona zvuka. Ton zvuka mjeri se u ciklusima pojedinačne pojave u sekundi odnosno prema frekvenciji te se kao mjerna jedinica koristi Herc (Hz). Niski tonovi variraju od pedeset herca (50 Hz) do šezdeset Herca (60 Hz) dok su se visoki tonovi kreću u rasponu od deset tisuća herca (10000 Hz) na više. Normalni raspon ljudskog sluha je između dvadeset herca (20 hz) i dvadeset tisuća herca (20000 Hz),

Audiometrija – kako se provodi

Audiometrija se provodi pomoću jednostavnih testova upotrebom zvukova, zvučnih vilica i uređaja. Pomoću posebne zvučne vile može se odrediti vrsta gubitka sluha. Ista se postavlja iza oba uha te se testira provodnost vibracija. Stručni testovi mogu dati bolje rezultate, a njih ima nekoliko. Prva metoda je testiranje zvukova pomoću audiograma. U tom testu koriste se slušalice spojene na uređaj te se osobi puštaju zvukovi raznih frekvencija na koje ista mora reagirati ako ih čuje. Rezultati se zapisuju u graf zvan audiogram. Druga metoda je pomoću govora na način da se osoba traži da ponovi i prepozna riječi koje joj se puštaju putem slušalica. Treća metoda je imitantna audiometrija kojom se mjeri funkcionalnost bubnjića i protok zvuka kroz srednje uho i to putem sonde koja se stavlja u uho i kroz koju se upuhuje zrak kako bi se mijenjao tlak u uhu. Četvrta metoda je Timpanometrija kojom se mjere vibracije bubnjića i tlak u srednjem uhu.

Tagovi:

#Što #audiometrija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši