Lifestyle

Što je auskultacija – AdresarSporta.rs

Što je auskultacija?

Auskultacija ili osluškivanje je metoda kojom se pomoću osluškivanja zvukova iz organizma postavlja dijagnoza nekih bolesti. Organi u ljudskom tijelu kada rade proizvode određene zvukove, tonove i šumove koji imaju specifičan zvuk pri normalnom funkcioniranju. Svi smo bili kod liječnika koji nam je barem jednom u životu slušalicama stetoskopa osluškivao pluća kada smo bili prehlađeni.

No auskultacija se primjenjuje i kod osluškivanja rada srca, kod velikih krvnih žila i arterija, probavni sustav i njegovi organi. Ukoliko postoji neka anomalija zvukovi nisu prirodni i javljaju se zvukovi koji nisu uobičajeni za pojedini organ. To se može osluškivanjem vrlo lako ustanoviti kod ovih navedenih organa.

Ova metoda je poznata u dijagnostici još s kraja 18. stoljeća, a stetoskop je prvi puta u medicinskim knjigama opisan početkom 19. stoljeća i prihvaćen kao alat za ovu metodu dijagnostike kojim se i danas liječnici služe prilikom fizikalnog pregleda svojih pacijenata. Ovom metodom se mogu dijagnosticirati razne bolesti i poremećaji.

Kako se izvodi auskultacija

Auskultacija se kako smo već naveli može izvoditi uz pomoć stetoskopa koji je najrašireniji, no kod ove metode liječnik se može služiti Doppler ultrazvukom koji zvučne valove organa pretvara u slike. Na primjer Doppler ultrazvuk je vrlo često u upotrebi kod trudnoća kada se osluškuju otkucaji srca bebe.

Auskultacija srca osluškuje kako srce zvuči dok kuca, te koliko se neki zvuk srca ponavlja i koliko je glasan određeni zvuk koji srce proizvodi. Ukoliko postoje neke nepravilnosti one se osluškivanjem mogu vrlo lako ustanoviti. Jednako tako je i sa osluškivanjem trbuha kod kojeg se osluškuje rad crijeva gdje se mogu čuti ljuljanje crijeva, gutanje, a ovom se metodom može dijagnosticirati Chronova bolest.

Kod osluškivanja pluća liječnik uspoređuje lijevu i desnu stranu pluća u zvukovima, te prednji dio sa stražnjim dijelom pluća. Osluškuje se protok zraka kroz pluća, te da li su dišni putevi blokirani ili napunjeni tekućinom, vodom ili gnojem. Osluškivanjem pluća mogu se ćuti škripanja, piskanja, nepravilni zvukovi prilikom disanja i slično.

Auskultacija i njezina važnost

Kod osnovnog fizikalnog pregleda auskultacija je vrlo važna jer se ovom metodom dijagnostike mogu ustanoviti prvi znakovi bolesti i liječniku signalizirati da uputi pacijenta na daljnje pretrage kako bi se ili potvrdile ili otklonile sumnje na određenu bolest. Tako se na primjer osluškivanjem srca može čuti pucanje otvaranja pa će liječnik uputiti na daljnje pretrage za mitralnu stenozu.

Kod osluškivanja pluća vrlo brzo se mogu otkriti nepravilni zvukovi koje će liječnika usmjeriti da traži daljnje pretrage RTG-om ili drugim testiranjima pluća kako bi se utvrdilo točno o čemu se radi. Jednako tako je i sa organima u abdomenu koji mogu svojim zvukovima pobuditi sumnju na neku bolest.

Auskultacija kao metoda dijagnostike može ustanoviti neke vrlo ozbiljne bolesti koje mogu odnijeti život ukoliko se ne liječe na vrijeme. Bolesti srca kao što su kardiomegalija, prošireno srce, emfizem ili prevelika tekućina oko srca perikardni izljev su vrlo opasne bolesti srca koje se ovom dijagnostikom mogu vrlo lako otkriti.

Tagovi:

#Što #auskultacija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši