Lifestyle

Što je babinje – AdresarSporta.rs

Što su babinje?

Babinje, puerperij ili postpartum je naziv za postporođajno razdoblje koje nastupa odmah nakon porođaja, te se u tom razdoblju žensko tijelom, što uključuje i veličinu maternice i razinu hormona u tijelu, ponovno vraća u prvobitno stanje prije trudnoće. Babinje su period koji traje 6 tjedni, te kroz taj period majka prolazi kroz razne promjene, od fizioloških do psihičkih promjena.

Nakon što majka porodi posteljicu, tada započinje period babinja koji obično traje 6 tjedni. Kroz ovaj period žensko tijelo prolazi kroz mnogobrojne promjene kako bi se ponovno vratilo natrag u stanje prije trudnoće. To uključuje postepenog smanjenja rodnice i maternice na veličinu prije trudnoće, uspostavlja se laktacija te se sama maternica obnavlja kako bi se pripremila za novi menstrualni ciklus i potencijalnu novu trudnoću. Nakon poroda se i maternica palpira na razini pupka, te se nakon dva tjedna zatvori s unutarnjeg ušća cervikalnog kanala i rodnica se vraća na gotovo istu mjeru kao prije poroda.

Kako faza babinje djeluju na žene nakon poroda?

Prve dane babinje obično provodite u bolnicu gdje vas svakodnevno medicinske sestre ili primalje provjerile i vidjele kako se osjećate, vraća li se maternica u početni položaj, ima li krvarenja nakon poroda i slično. Tada će vas savjetovati o tome kako se brinuti o novorođenčadi i dati vam osnovne upute. Nakon porođaja, kada je žena spremna na to, potiče ju se na ustajanje i kretanje kako bi se smanjio rizik od tromboze i da se potakne vraćanje organskih funkcija i sustava u normalu. Također, u periodu babinje žena može početi osjećati simptome takozvanog baby blues, odnosno osjećati strah i nesigurnosti u novonastaloj situaciji i svim promjena koje su se dogodile i koje tek slijede. Žena može imati povremene nalete tuje, plača i osjetljivosti, i to je posve normalno. U postpartum razdoblju se svi organi i organski sustavu postepeno vraćaju u normalnu, te se tako i maternica vraća u svoj prvobitni oblik i težinu. Obično maternica teži na kraju trudnoće čak 1 kg, no onda se postepeno vrati na oblik kruške i teži tek 70 grama.

Kako si olakšati period babinje?

Također, za period babinje se i mišićno koštani sustav vraća u svoje normalno stanje prije trudnoće, no to je malo dugotrajni proces. Zbog toga je bitno vježbati i kretati se kako bi se vratila sve u normalu. Obično se preporučuje početak vježbanja nakon prve kontrole kod ginekologa, i ako je sve u redu nakon 6 tjedni možete početi vježbati.

Nakon poroda ćete još uvijek imati iscjedak iz rodnice zvano lohijama, koji traje još mjesec dana nakon što ste rodili. Lohije se vremenski mijenja, budu obilnije pa oskudnije, potom mijenjaju boju od smećkaste do žućkaste sve da bi na kraju bile normalno bjelkaste boje. Bitno je voditi intimnu njegu nakon porođaja na način da redovno mijenjate dnevne uloške i održavate područje čistim i suhim.

GoSlim - smršaj zdravo

Za babinje se uspostavlja i nastavlja dojenje koje nisu jednostavne, posebice kod novih majki. Bitno je imati potporu od osoblja i obratiti se stručnoj osobi za pomoć ukoliko se pokaže potrebitim.

Tagovi:

#Što #babinje #AdresarSporta.rs
Izvorni članak