Lifestyle

Što je bazalna temperatura – AdresarSporta.rs

Što je to bazalna temperatura?

Bazalna temperatura je temperatura vašeg tijela kada ste u stanju mirovanja. Bazalna temperatura je nešto što neke žene mjere i koriste kao alata kako bi bolje shvatile i uočile obrazac svojih plodnih dana u svakom menstrualnom ciklusu. Nakon ovulacije dolazi do blagog porasta bazalne temperature. No, to ne znači da ulazite u period plodnih dana kada bi mogle začeti svoje dijete, jer žena je najplodnija samo u danima koji prethode ciklusu ovulacije i na same dane ovulacije, tako da u trenutku kada shvatite da vam je temperatura porasla, već su vam prošli plodni dani. Iz tih razloga neki navode kako ovo nije najbolja metoda kako biste mogli pratiti svoje plodne dane i pokušali na temelju toga začeti svoje dijete. No, postoje određeni načini kako možete ipak koristiti ovu metodu na pravilan način kako biste znali ulazite li u period ovulacije, odnosno u period kada ste najplodnija i najveće su vam šanse da začete dijete.

Kako bazalna temperatura može ukazivati na početak ovulacije?

Kada ulazite u period ovulacije, dolazi do značajnih fizioloških promjena. Jedna od takvih promjena je da vam se bazalna temperatura povećava, uglavnom se poveća za oko 0,2 do 0,6 stupnjeva Celzijeva tokom najmanje tri dana. Ona uglavnom ostaje visoka sve do početka sljedeće menstruacije i novog ciklusa menstruacije. Kada se mjeri bazalna temperatura, ona vam samo govori kada ste već bili ovulirali, a pošto jajašca preživljavaju samo 24 sata, u vrijeme kada primijetite da vam je porasla temperatura, već je prekasno za začeće djeteta. Ako pokušavate dobiti bebu, nije samo važno dan ovulacije, već i koji dani prethode početku ovulacije. Spermiji mogu preživjeti do čak 5 dana, te dani koji prethode ovulaciji i dan same ovulacije su od izuzetne važnosti, jer su to dani visoke plodnosti, i s mjerenjem bazalne temperature i praćenjem temperature mogu ponekad biti netočne i neprecizne, te stoga nije dobro se uvijek na to oslanjati.

Kako se mjeri bazalna temperatura?

Metoda gdje se mjeri bazalna temperatura nije kod svih žena uspješna. U jednom ispitivanju je samo 70 posto žena uspjela kroz prakticiranje ove metode zatrudnjeti. Ukoliko želite prakticirati ovu metodu i pokušati tako začeti dijete, onda je dobro kombinirati dodatne metode kako bi si povećali svoje šanse. Kod ove metode, bazalna temperatura se mjeri svako jutro prije nego što ustanete iz kreveta. Možete koristiti običan toplomjer, ili toplomjer koji je poseban napravljen za ovu potrebu. Prije nego što krenete mjeriti, pokušajte odspavati minimalno tri sata bez prekida. Temperatura se može mjeriti oralno, vaginalno ili rektalno. Pokušajte mjeriti temperaturu svaki dan u isto vrijeme svakoga dana. Bilo bi vam jako dobro bilježiti svoju temperaturu u rokovnik odnosno u neki grafikon s danima kako biste točno mogli vidjeti promjene u temperaturi svakoga dana, i tako uočiti neki obrazac promjene. Na tržištu možete ujedno pronaći aplikacije koje su posebno smišljene za ovu namjenu.

Tagovi:

#Što #bazalna #temperatura #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši