Lifestyle

Što je bronhoskopija – AdresarSporta.rs

Što je bronhoskopija?

Napredci u medicini u posljednjih 100 godina svakako će iznenaditi svakoga tko će čitati povijesne knjige u nekoj već skorijoj budućnosti. U tom periodu uspjeli smo kao civilizacija postići mnoga napretke na raznim poljima, a jedno svakako vrlo interesantno polje je medicina. Medicinski napreci omogućili smo da živimo duže, da se rješavamo bolesti lakše, ali najviše od svega: da brže i bolje ustanovimo dijagnozu. Najveći broj smrti u nerazvijenim zemljama kada su u pitanju bolesti imaju veze s nemogućnošću utvrđivanja dijagnoze na vrijeme. Kad su u pitanju naša pluća i naš sustav za disanje, puno toga ćemo lako riješiti danas – bronhoskopija je primarni razlog zašto. Bronhoskopija je procedura u medicini pomoću koje utvrđujemo puteve disanja i omogućuje nam postavljanje lakih dijagnoza ovisno o rezultatima bronhoskopije. Provodi se u slučajevima sumnje na rak bronha i ostatka dišnog sustava, a često je u popraćena biopsijom. U ovome tekstu donosimo više informacija o bronhoskopiji.

Bronhoskopija: kada se provodi?

Bronhoskopija se provodi kod pacijenata gdje je potrebna inspekcija i dijagnostika dišnih puteva. Ne radi se samo o karcinomu, već i o raznim drugim bolestima dišnog sustava. Omogućuje specijalistu posebne informacije o funkcionalnosti i kvaliteti našeg dišnog sustava kako bi se utvrdilo više činjenica. Bronhoskopija se može izvoditi pomoću dvaju vrsta aparata: rigidni i fleksibilni. Češće se koristi fleksibilni, a rigidni je potreban u situacijama kada je potreban bolji uvid radi nekih većih krvarenja ili kod jako specifičnih slučajeva. Pacijenti su prije procedure obavezni primiti anesteziju, kao i neke dodatne stvari poput gelova. Više informacija o pravoj bronhoskopiji možete zatražiti kod specijalista. Bronhoskopiju izvodi gotovo isključivo pulmolog, no u nekim slučajevima i kirurg koji ima za to potrebitu edukaciju. Bronhoskopijski proces može potrajati tek par minuta, ali i duže, ovisno od slučaja do slučaja. Nakon bronhoskopije pacijent mora biti u bolnici barem par sati, poglavito radi anestezije dišnih puteva od koje se mora oporaviti.

Bronhoskopija u odnosu na druge metode

Ono što odlikuje bronhoskopiju u sferi medicinskih pomagala za dijagnostiku jest činjenica da su komplikacije gotovo nikakve kod ove procedure. Tek u 10% slučajeva javlja se sukrvica u iskašljavanju i tek ponekad oštećenje tkiva od kojeg se pacijent može brzo oporaviti. Upravo se zato bronhoskopija savjetuje kada je doktoru potrebno više informacije o Vašim dišnim putevima. Ostali aparati i metode mogu donijeti potrebite informacije kada su zaista najbolji izbor, ali to će uglavnom biti u vrlo specifičnim situacijama. U većini slučajeva, ljudi koji imaju probleme s dišnim putevima i dišnim sustavom, dobit će uputnicu za bronhoskopiju. Uz dodatne metode za dijagnostiku, bronhoskopija se pokazala kao najveći saveznik specijalistima da bi utvrdili razne probleme dišnog sustava. Kada je u pitanju utvrđivanje raka pluća, ne provodi se ova procedura, već uglavnom biopsija pluća. Naručivanje na bronhoskopiju uvijek je moguće u našem sustavu javne medicine, a ako imate problema s plućima ili dišnim putevima, svakako se javite svom liječniku.

Tagovi:

#Što #bronhoskopija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu