Lifestyle

Što je dermatitis –

Uopćeno dermatitis može biti bilo koje upalno stanje kože

Moderan način života, izloženost raznim onečišćivačima u zraku i okolišu, insekticidima, pesticidima, agresivnim kemikalijama za čišćenje, pranje i za osobnu higijenu, često i agresivni kozmetički preparati, sve to je donijelo pojavu često vrlo različitih ekcema i drugih pojava na koži. Uopćeno dermatitis može biti bilo koje upalno stanje kože, ali te kožne upale mogu biti vrlo različite, pa se slobodno može reći da ima puno vrsta dermatitisa ili je bole reći da se on javlja u puno oblika.

Ono što je važno naglasiti, ma kako ružno upala izgledala, dermatitis nije zarazna bolest. No, iako su različiti i mogu se pojaviti i na različitim mjestima po tijelu zajedničko za sve dermatitise kože je suhoća kože zbog koje se često javlja svrbež. Samo dermatolog može utvrditi o kojoj vrsti dermatitisa se radi i kako ga treba tretirati i liječiti. Dermatitisi mogu biti jednokratna pojava, mogu se periodično ponavljati, češći su kod djece nego kod odraslih i neki brzo prolaze, a neki traju duže.

Za atopijski dermatitis ili ekcem nema lijeka

Crveni osip u pregibima laktova i iza koljena praćen svrbežom je obično ono što i liječnici nazivaju ekcem, javlja se češće kod djece, ali može se pojaviti i kod odraslih. Nažalost za atopijski dermatitis ili ekcem nema lijeka, uzroci ovog osipa mogu biti brojni, a mnogi stručnjaci misle da je to neka vrsta alergijske reakcije na koži, jer se javlja kod osoba koje boluju od astme ili i inače imaju razne alergije iako neki krive i bakterije na koži.

Seboroični dermatitis se javlja i kod malih beba u vidu pelenskog osipa, ali njegovi uzroci, naročito kod odraslih osoba mogu biti povezani sa drugim bolestima od kojih osoba boluje, sa dobi i starenjem, higijenskim proizvodima za kosu. Svi kontaktni dermatitisi su povezani sa tvarima koje u dodiru s ljudskom kožom izazivaju osip i svrbež, to mogu biti predmeti i proizvodi za svakodnevnu upotrebu, neke biljke koje mogu iziritirati kožu, kao i neke životinje, poput gusjenice zelenog gubara.

Kako liječiti dermatitis da ne pogoršate stanje

Kod dermatitisa je najvažnije naći načina da se ublaži obično nesnosni svrbež, jer grebanje može ozlijediti kožu, a na otvorene ranice će se sjatiti bakterije i dodatno zakomplicirati stanje. Ljudi često primjenjuju sve što im netko kaže i tako još više pogoršaju stanje osute kože, zato je važno znati kako liječiti dermatitis da ne pogršate stanje, zato je nužno otići dermatologu da on pokuša utvrditi uzrok i propiše vam najprikladnije, najefikasnije i najbrže liječenje.

Dermatolog će pregledom pokušati utvrditi koji dermatitis imate i prikladno ga liječiti. Stres, hormonalne promjene, pojačano zagađenje okoliša i razne iritirajuće supstance, kao i pušenje, pijenje alkohola, nezdrava i neredovita prehrana su veliki okidači za reakcije na koži. Zanimljivo je da neki dermatitisi prođu sami od sebe, a za neke ćete morati možda isprobati i više vrsta krema i masti. Ponekada je dovoljno stavljati samo hladne obloge da ublažite svrbež, promijenite šampon za kosu ili sapun za pranje ruku i da se sve smiri.

Tagovi:

#Što #dermatitis #
Izvorni članak