Lifestyle

Što je elektroencefalografija – AdresarSporta.rs

Što je elektroencefalografija

Elektroencefalografija (EEG) je važna dijagnostička metoda kojom se procjenjuje spontana električna aktivnost mozga. Može se provoditi u svim dobnim skupinama, u dojenčadi, djece, adolescenata, odraslih i starijih osoba. Svrha ovog pregleda je dijagnosticirati sve abnormalnosti u moždanoj aktivnosti. Snimanje u prosjeku traje oko 40 minuta. Indiciran je kod sumnje na promjene u električnoj aktivnosti mozga, kod sumnje na epilepsiju, za procjenu bolesnika s neurološkim i psihijatrijskim bolestima. Elektroencefalografija je iznimno važna za otkrivanje bolesti, poremećaja mozga ili središnjeg živčanog sustava koji pacijenta mogu dovesti u opasnost. Kvaliteta prikupljenih informacija pomaže u dijagnostici moždanih problema, kao i primjeni novih terapijskih tehnika, čime se poboljšava kvaliteta života osobe. Smatra se neinvazivnom, bezbolnom pretragom bez kontraindikacija. Kako bi snimanje bilo učinkovito i omogućilo pravilno liječenje bolesti, nužan je oprez pri izvođenju ovog postupka. EEG snimanje obavlja tim educiran za pregled, a analizu neurolog educiran za elektroencefalografiju. Kako se radi o neinvazivnoj metodi, nema potrebe za općom anestezijom, a komplikacije su vrlo rijetke.

Kako se izvodi elektroencefalografija

Liječnik može naručiti EEG kako bi istražio uzrok gubitka svijesti ili neuroloških promjena koje nemaju definiran uzrok. Elektroencefalogram u bolesnika s epilepsijom pomaže liječniku odabrati najbolju vrstu liječenja za bolesnika. Elektroencefalografija se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju. Postupak uključuje pričvršćivanje gel elektroda na površinu glave za otkrivanje električnih impulsa iz mozga. Ove elektrode su spojene na uređaj preko žica. Tijekom postupka pacijent mora ostati u mirnom položaju kako bi se moglo izvršiti snimanje. Na kraju snimanja, koje traje od 20 do 40 minuta, snimku analizira liječnik specijalist koji na temelju nalaza postavlja točnu dijagnozu. Budući da je elektroencefalografija bezbolna, može se izvoditi bez kontraindikacija. Najbolji način da se pripremite za ovu metodu je izbjegavanje korištenja lijekova koji mijenjaju način na koji mozak funkcionira, kao što su sedativi i antidepresivi, jedan do dva dana prije, prema uputama liječnika. Također je važno ne uzimati energetska pića prije ove dijagnostičke metode. Savjetuje se doći s čistom i suhom kosom kako bi se omogućilo bolje pričvršćivanje elektroda. Ti su postupci važni kako bi se osiguralo da se ne pojave promjene koje zapravo ne postoje. Tijekom elektroencefalografije nije dopuštena uporaba mobitela, prijenosnih računala i tableta.

Elektroencefalografija i njezin značaj

Za potpuniju dijagnozu, elektroencefalografija se može učiniti tijekom budnosti i spavanja. Pacijent se upućuje na EEG snimanje kada postoji sumnja na neku abnormalnost u električnoj aktivnosti mozga. Među glavnim primjerima bolesti koje uzrokuju ove promjene je epilepsija. Kod ove bolesti određena regija mozga uzrokuje prekomjerno povećanje električne aktivnosti koja uzrokuje epileptičke napadaje. Shvaćanje važnosti provedbe cjelokupnog postupka snimanja, osigurava prepoznavanje i dijagnosticiranje neuroloških poremećaja kao što su: epilepsija, demencija, tumor mozga, moguće upale tkiva. Valja napomenuti da elektroencefalografija također pruža informacije o drugim aspektima funkcioniranja mozga, pridonoseći istraživanju patologija, gubitka pamćenja i migrena. EEG nije namijenjen za dijagnosticiranje migrena, iako mnogi ljudi rade ovu vrstu pregleda. Potreban je neurološki pregled elektroencefalografije kod neurologa kod sumnje na promjene moždane aktivnosti i praćenje neurološkog liječenja bolesnika s bolestima mozga. Uz pomoć ove dijagnostičke metode također je moguće otkriti određene promjene u kvaliteti sna, cerebralni edem, uzimanje droga, te naknadno praćenje i procjena odgovora na liječenje.

Tagovi:

#Što #elektroencefalografija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši