Što je elektromiografija – Arz.hr

Što je elektromiografija

Contents

Elektromiografija ili skraćeno EMG je postupak koji služi u dijagnostičke svrhe u kojima se ispituje funkcionalnost perifernog živčanog sustava, odnosno perifernih živaca i mišića u rukama i nogama, odnosno udovima koji se nalaze na periferiji ljudskog tijela.

Postoji mogućnost da u udovima periferni živčani sustav ne funkcionira normalno što zbog povrede, ozljeda ili bolesti živci i mišići ne funkcioniraju normalno pa je potrebno ustanoviti to ovom dijagnostičkom metodom, te ustanoviti razlog koji do toga doveo. Naime motorni neuroni će kroz tijelo provoditi električne impulse do perifernih živaca i time omogućavati normalno funkcioniranje ruku i nogu. Kada postoji disfunkcionalnost u prijenosu impulsa do udova to se može ustanoviti za dijagnostikom elektromiografija.

Snimanjem, odnosno ispitivanjem pomoću ovog postupka prijenos neurona u periferne dijelove tijela na EMG se signali prenose u grafove kao kod EKG koji snima rad srca. Te grafove će liječnik specijalista znati protumačiti i ukoliko postoji odstupanje u smislu slabijeg prijenosa neurona bit će vidljivo tokom ovog dijagnostičkog postupka.

Kada i zašto se radi elektromiografija

Liječnik specijalista može tražiti dijagnostički postupak elektromiografija ukoliko imate simptome koji ukazuju da se radi o oslabljenoj funkcionalnosti perifernih živaca. Simptomi koji se pri tome javljaju mogu biti izraženi kao trnci u rukama i nogama koji su učestali ili ne prolaze, događa vam se da postoji utrnulost udova i slabost mišića ruka ili noga, ali kao simptomi mogu biti i bolovi koje osjećate u udovima, rukama ili nogama.

Elektromiografija se izvodi kao dijagnostički postupak kako bi se utvrdila točna dijagnoza i uzrok simptoma koji se javljaju u vašim rukama ili nogama. To mogu biti bolesti perifernih živaca kao što su oštećenje samih živaca ili živčanih snopova, sindrom karpalnog tunela koji je čest uzrok svih simptoma, no i periferna neuropatija.

Ovaj dijagnostički postupak se izvodi i kada postoji sumnja na poremećaje u mozgu i leđnoj moždini koji imaju utjecaj na neurone motorike kao što su polio, te amiotrofična lateralna skleroza. Zatim se provodi ako postoji poremećaji u funkcionalnosti mišića kao što je mišićna distrofija, polimiozitis, te poremećaji koji pritišću korijen živca kao što e hernija diska, ali i bolesti koje su utječu na poveznicu mišića i živaca kao što je miastenija gravis.

Kako se radi elektromiografija

Elektromiografija kao dijagnostički postupak se radi posebnim aparatom koji se zove elektromiograf i različitim elektrodama koje mogu biti za djelovanje na površinu ili iglične elektrode koje se ubadaju u tijelo. Funkcija elektroda je da snimaju neuromišićne impulse udova i prenose ih u elektromiograf na kojem će se iscrtavati grafički prikaz impulsa koje liječnik specijalista može pročitati da li su impulsi normalni ili oslabljeni, te na temelju toga ustanoviti dijagnozu i uzrok simptoma koji se javljaju u udovima.

Površinske elektrode su kod korištenja bezbolne, no iglične elektrode koje je potrebno ubosti u tijelu izazivaju bolan postupak jer im je cilj snimiti impulse iz dubine mišića ukoliko je problem u samom mišiću. Sam postupak koristi jednosmjernu struju niskog napona kako bi se postigla električna stimulacija koju će pacijent osjetiti kao nelagodu u obliku grča ili probadanja.

Prije postupka elektromiografija nisu potrebne posebne pripreme, osim tijelo oprati prije pregleda bez korištenja krema, mirisnih sapuna, losiona, parfema i slično kako bi tijelo bilo čisto od svih kemikalija i prirodnih masnoća koje koža prirodnim putem proizvodi. Ukoliko koristiti neke lijekove o tome obavijestite liječnika koji provodi ovaj postupak dijagnostike.

Tagovi:

#Što #elektromiografija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar