Lifestyle

Što je eng (elektroneurografija) – AdresarSporta.rs

Što je ENG

Elektroneurografija (ENG) je funkcionalna pretraga oštećenja perifernog živčanog sustava. Cilj pregleda je locirati leziju u perifernom živčanom sustavu, procijeniti stupanj oštećenja i njegov vremenski tijek. Na taj način otkrivamo promjene u funkcioniranju perifernog živčanog sustava, odnosno prednjeg vrha leđne moždine, neuromuskularnog spoja i mišića. Elektroneurografija se široko koristi u istraživanju simptoma cervikalne ili lumbalne boli. ENG je indiciran za dijagnosticiranje bolesti koje zahvaćaju periferni živčani sustav, mišiće i mioneuralni spoj. Na temelju ovog pregleda procjenjuje se prisutnost ozljeda koje potiskuju živce i mišiće, a koje se javljaju kod bolesti kao što su: dijabetička neuropatija, amiotrofična lateralna skleroza, sindrom karpalnog tunela ili Guillain-Barrêova bolest. Na temelju pregleda liječnik će potvrditi dijagnozu i propisati najbolju terapiju. Ova vrsta pregleda ima za cilj potvrditi sumnju na dijagnozu bolesti motoričke jedinice. Potreban je kada postoji sumnja na bolest perifernog živčanog sustava. Ovaj dijagnostički test provodi se samo ako postoji zahtjev liječnika za pregled regije.

Kako se izvodi ENG

ENG je podijeljen u dva dijela, studije živčanog provođenja i elektromiografiju. Elektroneurografija bilježi električnu razmjenu unutar stanica i pretvara signale u grafikone koji se prikazuju na ekranu uređaja. U prvom dijelu se primjenjuju električni podražaji niskog intenziteta, dok se u drugom dijelu zabada igla u neke živce. Korištenjem jednokratne igličaste elektrode može se utvrditi težina problema identificiranih u prvom dijelu pregleda, u prepoznavanju patologija leđne moždine, motoričkih korijena i mišićnih vlakana. Iako se ENG ne smatra standardnom pretragom za dijagnostiku bolesti živaca i mišića, rezultati se tumače prema povijesti bolesti i na temelju rezultata neuroloških pregleda. Ovom dijagnostičkom metodom otkrivaju se neke od sljedećih bolesti: paraliza lica, atrofija mišića, sindrom karpalnog tunela, diskus hernija, bolesti mišića. Elektroneurografija može biti vrlo korisna u bilježenju mioklonusa i drugih nevoljnih pokreta. Tijekom pregleda provodi se mala električna stimulacija živaca, koja se dobro podnosi. Nakon skeniranja, mišići mogu biti malo bolni. Vrijeme potrebno za ovu metodu varira, ali u prosjeku traje oko 30 minuta.

Kako se pripremiti za ENG

Poznato je da je ENG nezamjenjiva pretraga u dijagnostici nekih bolesti. Liječnik obično zahtijeva ovu vrstu pretrage kada pacijent ima simptome kao što su gubitak osjeta u udovima, bol, slabost, grčevi ili trnci. Iako se elektroneurografske pretrage ne smatraju bolnima, uobičajeno je da pacijenti osjećaju nelagodu zbog električne stimulacije. Relativne kontraindikacije koje postoje odnose se na umetanje igle ili nepovoljne lokalne uvjete, kao što su infekcija kože ili limfedem. Na mjestima uboda igle javlja se lagana bol. Ozbiljne komplikacije vrlo su rijetke i obično su povezane s posebnim zahvatima. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Ne koristite kozmetičke proizvode na područjima koja se ispituju, poput hidratantnih krema i ulja, 24 sata prije pregleda jer to otežava prianjanje elektroda na kožu. Tijekom elektroneurografije preporučuje se nošenje široke odjeće. Na ENG pregled treba doći najmanje 15 minuta prije dogovorenog vremena. Također je važno obavijestiti liječnika koji se lijekovi koriste, jer neke treba prekinuti na nekoliko dana.

Tagovi:

#Što #eng #elektroneurografija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši