Lifestyle

Što je entezopatija –

Entezopatija može nastati na bilo kojem mjestu spoja tetiva i ligamenata s kosti

Zovu je i enteza, javlja zglobnom boli nalik onoj kod reumatnog artritisa i glavni simptom je da se bol pojačava pri pokretu, a osoba ima osjećaj da je boli kost ili zglob. Entezopatija može nastati na bilo kojem mjestu spoja tetiva i ligamenata s kosti i češća je od ljudi koji već boluju od artritisa ili imaju nekog u obitelji takvog, kod osoba koje boluju od neke autoimune bolesti, sportaša, sportskih ozljeda i pretilih osoba.

Entezopatija se tretira lijekovima protiv bolova, fizikalnom terapijom, promjenom životnih navika, ali ponekada je potrebna i operacija, naročito poslije težih ozljeda. Može se pojaviti oko kuka, koljena, stopala, gležnjeva, bol može biti blaga, ali i toliko jaka da vam onemogućava normalno funkcioniranje i kretanje, a može se pojaviti i oticanje. Kod enteze kuka bol se može pojaviti u donjem dijelu leđa i u kukovima i može potpuno ograničiti kretanje, enteza koljena je najčešća kod trkača, pa je i nazivaju “trkačko koljeno” ili potrošeno koljeno.

Entezopatija se dijagnosticira pregledom i nizom pretraga

Enteza stopala često započinje bolom u peti tijekom hodanja. Enteza gležnja se često naziva tendinitis ahilove tetive, no najvažnije je s takvim bolovima otići liječniku. Entezopatija se dijagnosticira pregledom i nizom pretraga poput fizičkog testa, ultrazvuka bolnog mjesta, rtg snimanja ili magnetne rezonance. Kroz ova snimanja se prati oticanje i oštećenja zahvaćenih zglobova. Ibuprofen ili drugi antireumatici se daju protiv boli, preporučuju se lagane vježbe istezanja, lagane šetnje, topli ili hladni oblozi, ali i mirovanje ako je bol prejaka.

Entezopatija obično nastaje stalno ponavljajućih pokreta, može biti posljedica pada, udarca, ozljede, a može ju uzrokovati čak i minimalna ozljeda. Autoimune bolesti i druge upale mogu biti uzrok, ali može i genetika biti kriva što ste na neke povrede osjetljiviji. Enteza može nastati u bilo kom zglobu gdje se spajaju na kost ligamenti i tetive, pa čak i u nekoliko različitih zglobova, radi se ustvari o upali snopa tkiva koje pričvršćuje ligamente i tetive za kost.

Entezopatija, nesteroidni protuupalni lijekovi i biološki lijekovi

Pošto je to upalno i često vrlo bolno stanje, entezopatija, nesteroidni protuupalni lijekovi i biološki lijekovi su mogući izbori liječenja, ali ako je uzrok autoimuna bolest liječnik može ordinirati i kortikosteroide, ali i druge lijekove da pacijentu olakša stanje. Fizikalna terapija je neozostavan dodatak liječenju. Ponekada se daju i ortoze i udlage kao pomagala, ali se svakako preporučuje i promjena životnih navika, a operacija je zadnje rješenje i izvodi se samo ako je to nužno.

Entezopatija se dobro tretira akupunkturom, pomažu i naizmjenično topli i hladni oblozi na oboljelo mjesto, injekcije kortikosteroida kod upalnog entezitisa, laserska terapija hladnim laserom, kao i svjetlosna terapija mogu smanjiti bol i otok. Ako je bol izuzetno jaka može biti preporučeno i mirovanje. Pri operativnim zahvatima često se preporučuje zamjena oštećenog kuka ili koljena. Ako je prenaprezanje izazvalo upalu enteze onda je zbilja vrijeme da usporite, smanjite svoju životnu trku, čak i ako entezitis u sklopu drugih reumatskih bolesti, to je razlog više da usporite.

Tagovi:

#Što #entezopatija #
Izvorni članak