Lifestyle

Što je etiologija – AdresarSporta.rs

Što je etiologija

Da bismo razumjeli što znači etiologija trebamo znati porijeklo samog naziva koji dolazi iz grčkog jezika spoja dviju riječi uzrok i Logija. Zajedno predstavljaju dio medicine koja proučava uzroke bolesti s ciljem da se ustanovi pravi uzrok same bolesti kako bi se moglo bolest liječiti ili barem ublažavati simptome bolesti ako sama bolest nije izlječiva.

Međutim etiologija se ne koristi samo u medicini nego se primjenjuje i u drugim znanostima kao što su biologija, psihologija, filozofija, fizika, no i u brojnim drugim znanostima se primjenjuje kao metoda ustanovljavanja uzroka za neke pojave ili bolesti. Krajnji cilj je dobrobit i napredak čovjeka bez obzira gdje se etiologije primjenjuju.

Kada je cilj ustanoviti uzrok bolesti krajnji cilj je liječenje i izlječenje, bez obzira radi li se o psihičkoj ili fizičkoj bolesti. No u drugim znanostima poput fizike ili filozofije ova se metoda koristi kako bi se postigao napredak znanosti s ciljem dobrobiti za cijelo čovječanstvo i bolji život koji će donijeti dobro svima.

Etiologija u prevenciji bolesti

Etiologija ima veliki značaj utvrđivanjem uzroka u prevenciji brojnih bolesti te se kao takva primjenjuje u dijagnostici. Uzmimo za primjer utjecaj etiologije kod ranog otkrivanja karcinoma dojke. Rano otkrivanje karcinoma dojke preduvjet je preživljenja ove kronične bolesti i smanjivanje smrtnosti kada se karcinom dojke otkrije u ranom stadiju.

Otkrivanje uzroka u prevenciji karcinoma dojke kao što su svi rizični faktori koji mogu utjecati na obu bolest brojnih žena izuzetno je važno da bude na vrijeme dok bolest nije metastazirala i proširila se tijelom žene. Ono što etiologija može kod prevencije karcinoma dojke ustanoviti jest da li postoji sigurni genetski faktor kao što je genetski nasljedan tumorski gen BRCA1 i BRCA2 kao prvom dijagnostikom da se utvrdi da li žena nosi tu genetsku predispoziciju za pojavu karcinoma dojke ili jajnika.

Također ovom metodom se utvrđuju i drugi rizici kao što su vanjski utjecaji koji mogu doprinijeti pojavi karcinoma dojke ili jajnika, na primjer stres, alkoholizam, prevelika izloženost ionizacijskom zračenju, dugotrajno bojanje kose, dugogodišnje korištenje hormonskih terapija i kontracepcijskih pilula. No jednako tako i ukoliko obiteljska anamneza upućuje da je majka, sestra, bliska rođakinja imala karcinom dojke postoji mogućnost za razvoj karcinoma. Stoga se redovnim samopregledima, mamografijama koje mogu otkriti pojavu karcinoma i dvije godine prije stvaranja karcinoma, UZV pregledi dojke pripadaju preventivnim metodama kojima se karcinomi nastoje otkriti u ranim fazama, te je tada postotak preživljenja veći.

Etiologija kardiovaskularnom sustava

Etiologija kardiovaskularnog sustava usmjerena je na utvrđivanje uzroka koji dovode do brojnih kardiovaskularnih bolesti. Brojne bolesti pripadaju skupini kardiovaskularnih bolesti poput bolesti vena, limfnih žila i čvorova, plućne bolesti srca, ishemijska bolest srca, kronične reumatske bolesti srca, bolesti arterija i vena, hipertenzivne bolesti, akutna reumatska groznica, cerebrovaskularne bolesti, te brojne druge bolesti krvožilnog cirkulacijskog sustava.

Svaka od ovih bolesti ima svoje uzroke koji se mogu detaljnim sistematskim i specijalističkim pregledima ustanoviti i prije nego što se bolest razvije jer upravo uzroci upućuju na mogućnost razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava.

Na primjer povišen kolesterol i trigliceridi u krvnom nalazu će upućivati za začepljenost krvnih žila masnoćama i otpadnim tvarima koje mogu utjecati na razvoj brojnih kardiovaskularnih bolesti, a nalazi se mogu dobiti običnim krvnim pretragama. Ukoliko osoba uz povišen kolesterol i trigliceride ima i povišen krvni tlak svakako ne bi smjela zanemariti ova tri simptoma koja će je uz neliječenje zasigurno dovesti do neke od kardiološke bolesti srca i bolesti povezane sa srcem. Stoga redovnim sistematskim pregledima možete provesti postupak etiologija i provjeriti svoje opće zdravstveno stanje.

Tagovi:

#Što #etiologija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši