Što je forceps – Arz.hr

Što je forceps?

Contents

Forceps se prema medicinskom rječniku opisuje kao porođajna kliješta. Upotrebljavaju se onda kada vaginalni porod mora biti brz, te kada se porod ne može izvršiti na prirodan način. Porođaj s forcepsom se vrši uz pomoć adekvatno osposobljenog medicinskog osoblja. Danas brojimo preko 200 raznih vrsta porođajnih kliješta, od kojih su najpoznatija: Naegele, Simpson, Kielland i Demelin. Kada je potrebno primijeniti forceps? Ako trudnica nakon 2 sata jakih trudova ne inicira porod, a glavica djeteta je već na dnu zdjelice, tada se primjenjuje porod uz porođajna kliješta ili uz vakuum ekstraktor.

Kako bi se vaginalni porod priveo kraju, doktori najčešće koriste porođajna kliješta ili vakuum ekstraktora. Naravno, korištenje navedenog će primarno ovisiti o spretnosti doktora koji je na porodu, porodnom kanalu, samoj veličini djeteta, visini djeteta i rotacije glavice. Za korištenje porođajnih kliješta ili vakuum ekstraktora mora postojati vidljiva indikacija kod strane majke i djeteta. Indikacije sa strane majke mogu biti sljedeće: patološka trudnoća, slabi trudovi, opće bolesti važnih organa. Indikacije sa strane djeteta: Intrauterina asfiksija, kada se samo ušće potpuno otvorilo, vodenjak je prsnuo i glava djeteta se već nalazi na dnu zdjelice.

Kada se koristi forceps?

Porođajna kliješta će se koristiti onda kada majka nije u stanju dovršiti prirodan porod. Forceps najčešće koristimo u sljedećim scenarijima: Kada je došlo do druge faze porođaja i kada sami porod predugo traje, ovdje je majci potrebna dodatna pomoć kako bi se dijete istisnulo van. Kada je majka pre umorna od napinjanja i nema više snage za porod. Kada se glava djeteta ne nalazi u odgovarajućem položaju i kada je potrebno njeno okretanje kako bi porod bio lakši. Kada radi određenog razloga glavica djeteta nije kompletno prošla kroz kanalni otvor majke i kada ona nije došla do vaginalnog otvora.

Kada se pojave znakovi da je došlo do poremećaja djeteta i kada je potrebno odraditi hitni porod bez čekanja prirodnog procesa. Da li je forceps kao alat opasan za dijete i majku? Ukoliko se ova kliješta koriste sa strane stručnjaka u porodu, i ukoliko se pravilno koriste – odgovor je ne. Riječ je zapravo o veoma korisnim medicinskom alatu koji će pomoći majci i djetetu da se ostvari raniji porođaj i na taj način se smanjuju moguće komplikacije.

Da li je forceps siguran?

Dovršenje poroda uz pomoć porođajnih kliješta nije opasno niti štetno za majku i dijete. Danas se drastično smanjuju prirodni porodi i potreba za korištenjem navedenih alata, a dokaz tome je sve veći broj trudnica koji se odlučuje na carski rez. Da li je carski rez sigurnija opcija od prirodnog poroda? Stručnjaci navode kako ne. Svaku trudnicu bi se prije poroda trebalo savjetovati o prednostima i nedostacima obje vrste poroda, te prepustiti odluku budućoj majici. Da li svaki prirodan porod završava porođajnim kliještima? Ne.

Forceps se koristi samo u iznimnim situacijama kada doktor primijeti da trudnica ne može samostalno izvršiti porod, ili ako je došlo do komplikacija prilikom poroda. I dok forceps kao medicinski alat zvuči zastrašujuće mnogim budućim majkama, važno je na vrijeme educirati trudnice i upoznati ih s mogućnošću poroda s navedenim medicinskim alatom. Prema statistikama, u Hrvatskoj se broj poroda koji su zahtijevali primjenu forcepsa smanjio na svega 1%.

Tagovi:

#Što #forceps #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar