Lifestyle

Što je gag (glikozaminoglikan) – AdresarSporta.rs

Što je GAG odnosno glikozaminoglikan?

Da bismo uspjeli objasniti što je skupina polisaharida koji se jednim nazivom zovu GAG, potrebno je objasniti kako uopće funkcionira kategorizacija ugljikohidrata te koja svojstva oni imaju. Kao prvo, ugljikohidrati su glavni predmet proučavanja organske kemije. Temeljni organski spoj koji nije dio ikakvog lanca je glukoza, odnosno fruktoza. To su bazični šećeri koji ne tvore ikakav lanac i upravo zato ih nazivamo monosaharidima. GAG spada u skupinu polisaharida. Mono označava pojam “jedan” (s grčkog), dok poli označava pojam “više”. Mnoga tkiva u našem tijelu možemo kroz kemiju gledati kao na kemijske spojeve, atome i molekule. Kako pričamo o organskoj kemiji, onda ćemo se vrlo često susretati baš sa polisaharidima, odnosno velikim lancima ovakvih organskih spojeva. Polisaharidi su posvuda oko nas, a često i u našoj hrani. Tako je kuhinjski šećer pravi primjer polisaharida, kao što je i to primjerice ulje ili maslac. U ovome tekstu govorimo više o glikozaminoglikanu i drugim polisaharidima.

GAG: funkcija

Posebno svojstvo GAG polisaharida jest činjenica da se vežu na proteine, kao i na vodu. Takvo svojstvo omogućava ovakvim polisaharidima da obavljaju posebne funkcije u našem organizmu. Glavna od tih funkcija je izrada vezivnog tkiva. Bez GAG polisaharida bilo bi jako teško živjeti jer bi naši zglobovi vrlo se brzo počeli trošiti i na kraju bismo završili sa milijun bolesti kostiju i zglobova, a artritis bi bio svakodnevna pojava. Srećom, to nije tako jer glikozaminoglikan se pojavljuje u našem tijelu putem hrane koju unosimo. Hrana bogata glikozaminoglikanom omogućuje bolji rad naših zglobova i kostiju. Pacijenti koji pate od bolesti zglobova često piju terapiju koja nastoji povećati unos GAGova i na taj način se smanjuje bol i krati se trajanje rehabilitacije. Glikozaminoglikan, odnosno lijekovi koji sadrže takve molekule mogu se pronaći u svim ljekarnama, a specijalističke ljekarne online mogu Vam ponuditi i širi izbor proizvoda koje koriste ove polisaharide. Svakako preporuka!

GAG: klasifikacija

Razlikujemo šest različitih polisaharida što spadaju u skupinu glikozaminoglikana. Oni se razlikuju po tipu heksozamina, odnosno kiselinske jedinice heksoznog tipa koja ih definira. Hondroitin sulfat najčešći je GAG kojeg možemo pronaći u prirodi. Specifičan je po svojem sastavu, veže na sebe poseban broj sulfata i njegova formula je dugačka i komplicirana. Ostale informacije koje se tiču GAG polisaharida tiču se njihove formule, njihove glikozidne veze te njihove kemijske geometrije. U ovome tekstu nećemo se baviti vrlo stručnim kemijskim pojmovima, već ćemo Vam to ostaviti da potražite kao informaciju u stručnoj literaturi. Osim hondroitina, postoje i dermatan sulfat, keratan sulfat, heparin, heparan sulfat, hijaluronan. Heparin se samo po sebi može vezati na sulfate, dok hijaluronan je jedini glikozaminoglikan kojeg ne vežemo uz sulfate. Za dodatne informacije o ovoj kemijskog skupini polisaharida, konzultirajte stručnu literaturu ili upitajte svog liječnika ili farmakologa kako biste saznali više. Klasifikacija također nije samo jedna, ovo je tek sami početak njihove podjele.

Tagovi:

#Što #gag #glikozaminoglikan #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši