Lifestyle

Što je hemartros – AdresarSporta.rs

Hemartros – uzrok

Hemartros je pojam koji se koristi za opisivanje izljeva krvi u koljenu, odnosno nakupina krvi u zglobnom području. Riječi dolazi od kombinacije dviju riječi, a to su hemo i grčke riječi za zglob. Hemartros može nastati zbog prijeloma kosti, uganuća zgloba ili iščašenja zgloba u području koljena. Prilikom toga dolazi do oštećenja krvnih žila te se krv izlije u zglob. Ukratko, to je izljev krvi u zglobnom prostoru odnos u šupljinu, što najčešće zahvaća koljena, no može zahvatiti i druge zglobove u tijelu, poput gležnja, zgloba ruke, zgloba ramena i zgloba lakta. Obično se dogodi nakon ozljede zgloba, kao što je uganuće, zglobni prijelom kosti ili udarcem pri padu. Također, može se pojaviti i spontani izljev krvi u zglobu, čak i bez mehaničkog uzroka pojave, a to nastaje kod osoba koje imaju hemofiliju. U tom slučaju se ne može napraviti punkcija zgloba, već se cjelokupno liječenje usmjerava na osnovu bolest.

Hemartros – simptomi

Hemartros simptomi su otok koljena, bol u području koljena i smanjenja pokretljivost zgloba koljena. Ako Vam se pojave neki od ovih gore navedenih simptoma, potražite pomoć svojeg liječnika ili najbolje ortopeda. Oni će Vam napraviti klinički pregled te na temelju nalaza napraviti dijagnozu i odrediti vam terapiju liječenja. Hemartros se može veoma lako kod pacijenta prepoznati, jer je zglob koljena bolan, natečen i kretnje su veoma ograničene. Obično se izljev krvi u zglobu pojavljuje kao posljedica ozljede, poput pada na taj zglob, zbog uganuća ili iščašenja. No, kod osoba koje imaju dijagnosticiranu hemofiliju se izljev krvi u zglobu može pojaviti spontano bez izazvanog uzročnika. Najčešće se događa izljev krvi u zglobu koljena. Kod liječenja je jako bitno prvo utvrditi koji je tip hemartrosa u pitanju, odnosno koji je uzrok njegove pojave. Primjerice, jer ako se radi o klasičnom izljevu krvi u zglobu, tu se primjenjuje jedna metoda, dok kod spontane varijante se tretira drugačije.

Hemartros – liječenje

Hemartros odnosno izljev krvi u zglobu se liječi ovisno o tome koji je točan uzrok navedenog stanja. U većini slučajeva se treba koljeno simbolizirati sadrenom udlagom. Kod manjih se izljeva liječi s hladnim oblogom i mirovanjem, dok od većih se izljeva krvi u koljenu mora punkcijom izvući izljev krvi iz zgloba. Tada se zglob obavije kompresivnim zavojem i stavlja se u sadrenu longetu koju morate nositi jedno vrijeme. Ukoliko je veliki hemartros u pitanju, tada se koljeno treba punktirati. Ukoliko se pokaže potrebnim, liječnik Vam može preporučiti terapiju lijekovima. Nakon što se akutni simptomi hemartroza smanje, preporučuje se odgovarajuća fizikalna terapija kako bi se smanjila bol u koljenu i resorpcirirao ostatak izljeva krvi u zglobu. Također, moraju se provoditi i odgovarajuće vježbe kako bi se vratila gibljivost i stabilnost u zglobu koljena te da se što prije pacijent oporavi od ozljede i vrati normalnom ritmu života i obavljaju svih svakodnevnih aktivnosti.

Tagovi:

#Što #hemartros #AdresarSporta.rs
Izvorni članak