Što je hondromalacija patele – Arz.hr

Što je hondromalacija patele i njeni uzroci

Contents

U narodu poznato pod imenom trkačko koljeno, hondromalacija patele je omekšanje hrskavice koje predstavlja degenerativne promjene na hrskavici. Ove promjene s vremenom postaju sve bolnije, te utječu na zglobnu čahuru, kosti, ligamente i dovode do smanjenih mogućnosti pokreta u zglobu koljena. Patela je zapravo čašica mala kost s prednje strane koljena koja je umetnuta u tetivu četveroglavog mišića natkoljenice i osnovna funkcija je da prilikom pružanja noge u koljenu bude potpora kvadricepsu, mišiću koljena.

Uzroci koji dovode do hondromalacija patele su najčešće opterećenja koljena koje pogađa sportaše koji se bave trčanjem, no može se dogoditi i kod osoba koji nisu pod opterećenjima.

Uz fizička opterećenja uzroci su i proces starenja, pretilost i prekomjerna tjelesna težina, zatim deformacije stopala ili koljena. Uzroci mogu biti i u ozljedama uslijed padova ili udaraca, ali i hormonski poremećaji i nasljedna genetika. Ujedno ako se osoba bavi klizanjem, trčanjem, skijanjem, sportom koje uključuje skakanje može se dogoditi ili ozljeda ili opterećenje koje će dovesti do ovog degenerativnog poremećaja.

Hondromalacija patele simptomi

Hondromalacija patele ima simptome koji su bol koja s vremenom postaje sve jača, te osjećaj propadanja u koljenu. bol koja se javlja je sa vanjske strane koljena, a u početku se javlja kod određenih pokreta, a kasnije kako propadanje hrskavice napreduje bol postaje jača i duža neovisno o pokretima.

Hondromalacija patele ima četiri stupnja, započinje prvim stupnjem kod kojeg se događa omekšanje hrskavice, zatim nastupa drugi stupanj u kojem se javljaju simptomi otekline koja se širi do površine kože a nastaju zbog promjena na hrskavici u medijalnom unutarnjem dijelu stražnje strane patele. Treći stupanj donosi pucanje i gubitak hrskavice, pri čemu su promjene vidljive na vanjskom stražnjem dijelu patele. Kod četvrtog stupnja nastaje potpuni gubitak hrskavice i nastaju degenerativne promjene na kostima jer je hrskavica potpuno nestala.

Ukoliko zanemarujete početne simptome i nastavite sa svojim aktivnostima kao da bol ni ne osjećate, niti tražite liječničku pomoć proći ćete kroz sve četiri faze ove degenerativne promjene i dovesti se do otkazivanja koljena i njegove funkcionalnosti.

Hondromalacija patele liječenje

Potrebno da liječnik postavi dijagnozu da sa sigurnošću može reći da se radi o hondromalacija patele degenerativnom poremećaju. Ukoliko su se pojavili prvi simptomi a osoba je mlađe dobi koja se bavi aktivno sportom, pritiskom na patelu kod napinjanja mišića koljena može doći do bili pa će liječnik tražiti daljnje pretrage kao što su MR, UZV, rendgen da se ustanovi u kojem stupnju deformacije se radi.

Nakon toga liječnik specijalista će odrediti liječenje koje može biti konzervativno ili operativno. Konzervativno liječenje podrazumijeva liječenje bez kirurškog zahvata uz mirovanje i odmor od fizičkih aktivnosti, a za bol se daju analgetici. Ovo liječenje je uglavnom namijenjeno starijim osobama kod kojih je do deformacije došlo zbog procesa starenja.

Operativno ili kirurško liječenje će se preporučiti mlađim osobama kod kojeg se kirurški radi čišćenje, zaglađivanje hrskavice, a moguća je i promjena tkiva hrskavice. Ono što je najgore je to da kada se hondromalacija patele pojavi i hrskavica trajno ošteti ili nestane ona se ne može ponovo obnoviti, pa da bi se sačuvala funkcija koljena će svakako trebati operacija, no to ovisi od slučaja do slučaja i o tome odlučuje liječnik specijalist individualno za svaki slučaj posebno.

Tagovi:

#Što #hondromalacija #patele #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar