Što je informirani pristanak – Arz.hr

Što je uopće informirani pristanak?

Contents

Informirani pristanak je proces pribavljanja dopuštenja od strane pacijenta prije nego što liječnik može provesti zdravstveni postupak na pacijentu ili za otkrivanje nekih osobnih podataka od strane pacijenta odnosno osobe. Zdravstveni radnika može od strane pacijenta zatražiti informirani pristanak prije početka primanja terapije, ili može klinički istraživač zatražiti od strane sudionika istraživanja potraživati privolu prije nego što osobu uključe u svoje kliničko istraživanje. Pristanak se pribavlja sukladno smjernicama iz područja medicinske etike, bioetike i istraživačke etike. Na temelju pristanka se daje jasna procjena i razumijevanje činjenica, implikacija i posljedica postupka koje se provodi, Adekvatan je pristanak koji se temelji na poštovanju dostojanstva pacijenta odnosno sudionika nekog istraživanja. Kako bi se dao pristanak, osoba mora imati sposobnost kod razumijevanja svih relevantnih činjenica, odnosno osoba mora biti intelektualna i emocionalna zrela, te ne smije patiti od stanja kao što su PTSP, teškog intelektualnog invaliditeta i mentalnog poremećaja, te ne smije biti pod utjecajem opojnih sredstava, biti teško neispavana, biti u komatoznom stanju ili patiti od Alzheimerove bolesti.

Čemu služi informirani pristanak?

Informirani pristanak nije uvijek potreban. Ukoliko se smatra kako neka osoba ne može dati pristanak, druga osoba može ovlašteno dati pristanak za prvu osobu u njihovo ime, primjerice roditelj ili odrasli sin/kćer te osobe. Na primjer, to se radi u situacijama gdje se pacijent nalazi u stanju kome ili u nesvjesnom stanju gdje nije priseban kako bi osoba mogla za sebe donijeti odluku. U takvoj situaciji se odgovornost donošenja odluke prebacuje na sljedeću najbližu osobu, što uglavnom budu roditelji, djeca i braća i sestre koji moraju potpisati pristanak za tu osobu, odnosno da oni umjesto te osobe donesu veliku odluku. Odluka može biti vezana uz isključenje s aparata koji ih je održavao na životu ili odluka o operativnom zahvatu. Pristanak može biti složen za procjenu te se on podrazumijeva unutar bazične ljudske komunikacije. Kod nekih situacija pristanak nije zakonski moguć, čak i u situacijama kada se osoba protivi k tome, doista razumije informirani pristanak i želi postupak za pribavljanje pristanka.

Kako napraviti informirani pristanak?

Kako bi osoba mogla dati valjani informirani pristanak, mora zadržavati tri bitne komponente, a to su objelodanjivanje, sposobnost i dobrovoljnost. Objelodanjivanje je kada istraživač svakom ispitaniku mora dostaviti potrebne informacije koje su lako razumljive kako bi osoba mogla donijeti odluku. Ovaj zahtjev podrazumijeva da se obrazac pristanka mora napisati na laičkom jeziku kako bi veći dio populacije u kojoj ispitanik pripada mogao razumjeti, što se procjenjuje i kroz razgovor sa ispitanikom. Sposobnost odnosi se na sposobnost osobe da može razumjeti pružane informacije i na temelju tih informacija donijeti razumnu odluku. Dobrovoljnost je pravo da osoba može slobodno i bez vanjskih faktora (npr. prisila, manipulacija ili neprimjereno utjecanje) ili pritisaka donijeti odluku za sebe. Osoba može se i odreknuti od zahtjeva za informirani pristanak, što se može primijeniti u određenim okolnostima, na primjer ako je to dopušteno propisima i zakonom, ako je nadležni etički odobrio to odobrio zbog neotkrivanja određenih podataka ili u vojnom okruženju.

Tagovi:

#Što #informirani #pristanak #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar