Lifestyle

Što je interna uputnica –

Što je interna uputnica primarne zdravstvene zaštite

Interna uputnica dokument koji se izdaje u raznim zdravstvenim ustanovama temeljem kojeg se pacijent na kojeg glasi uputnica upućuje na pretrage, dijagnostiku, savjetovanje i liječenje kod određenih specijalista. Ovu uputnicu izdaje liječnik koji je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ona treba sadržavati podatke pacijenta, te jasne simptome zbog kojih se pacijent upućuje specijalistu ili na druge pretrage unutar zdravstvene ustanove.

Na prmjer trebate obaviti laboratorijske pretrage krvi i urina u svom domu zdravlja u kojem postoji mikrobiološki labaratorij, vaš će liječnik primarne zdravstvene zaštite izdati internu uputnicu za vađenje krvi i davanje urina. Isto tako ako su potrebne RTG snimke pluća a u domu zdravlja postoji RTG dijagnostika dobit ćete internu uputnicu za RTG.

Interna uputnica ima svoj rok a to je 60 dana od izdavanja, te se smatra da ako u roku od dva mjeseca ne obavite pretragu da imate poboljšanje i da vam pretraga na koju vas je vaš liječnik poslao više ne treba.

Bolnička interna uputnica

Bolnička interna uputnica će se izdavati u slučaju kada se nalazite na bolničkom liječenju i dok ne dobijete otpusno pismo liječnika koji je zadužen za vaše zdravstveno stanje ne možete otići iz bolnice. Bolničke interne uputnice se izdaju kada su tokom bolničkog liječenja potrebne pretrage, obrade, dijagnostika, savjetovanja i liječenja koja se ne obavljaju na odjelu na kojem se nalazite.

Pomoću ovih uputnica se u bolničkom sistemu evidentiraju sve pretrage i dijagnostike koje pacijent obavlja i rezultati se unutar bolnice šalju sistemski liječniku koji je pretragu ili dijagnozu naručio kako bi mogao odrediti lijekove i način liječenja.

Jednom kada ste zaprimljeni na bolničko liječenje interna uputnica neće biti izdavana od strane vašeg liječnika primarne zdravstvene zaštite, već od strane liječnika koji je u bolnici zadužen za vas. Sve potrebne pretrage ćete obavljati putem internih uputnica koje se izdaju unutar bolnice, a može se izdati i uputnica za pretragu u nekoj drugoj ustanovi ili bolnici ukoliko u bolnici u kojoj ste zaprimljeni nema potrebih specijalističkih dijagnostika koji su vama potrebni.

Interna uputnica u dnevnoj bolnici

Ukoliko ste zbog liječenja od svog liječnika primarne zaštite dobili uputnicu za dnevno liječenje kod kojeg ne morate ostati u bolnici već dolazite prema potrebama na liječenje, tokom liječenja u dnevnoj bolnici vaš liječnik dnevne bolnice može izdati internu uputnicu za dodatne pretrage.

Interna uputnica u dnevnoj bolnici će se izdati kada osim osnovnog liječenja zbog kojeg dolazite u dnevnu bolnicu postoji potreba za nekim dodatnim pretragama. Liječnik koji vas liječi u dnevnoj bolnici ukoliko uoči simptome ili posumnja da osim osnovne bolesti postoji mogućnost za nekom drugom bolesti može zatražiti pretrage, savjetovanje, dijagnostiku kod drugog specijaliste da utvrdi uzrok pojave određenih simptoma, pa će se izdati interna uputnica.

Dnevna bolnica se koristi kad pacijent dolazi na kemoterapije, dijalize i druge oblike liječenja za koje je potreban nadzor liječnika i medicinskog osoblja. Tokom tih liječenja u dnevnoj bolnici mogu se pojaviti reakcije na lijekove pa će biti potrebna intervencija drugih liječnika specijalista kako bi se simptomi uklonili.

Tagovi:

#Što #interna #uputnica #
Izvorni članak