Lifestyle

Što je karcinom – AdresarSporta.rs

Karcinom – definicija

Rak je bolest kod koje postoji preko 100 tipova raka koji se dijele ovisno o mjestu gdje se nalazi rak, što se uglavnom veže uz neko tkivo ili neki organ, kao što su to na primjer rak kože do raka debelog crijeva. Također, rak se klasificira prema tipu stanicu od koje je on sastavljen, a to su podvrste pout limfoma, leukemije, sarkoma, mijeloma i karcinoma o kojem ćemo više pričati kroz ovaj članak. Karcinom je ime za zloćudnu novotvorinu, bilo za zloćudni rak ili zloćudni tumor, kod koje su tumorske stanice nastale iz epitelnih stanica. Karcinom nije isto što i tumor i rak. On je zapravo najčešći tip raka koji nastaje iz epitelnih stanica te pokriva unutarnje i vanjske površine tijela, na primjer kožu crijeva. Postoje više vrsti epitelnih stanica koje se mogu razlikovati pod mikroskopom, te se na temelju toga dijele na više podskupina. Više o vrstama karcinoma saznajte u nastavku.

Karcinom – vrste

Adenokarcinom je rak koji se pojavljuje i razvija u epitelnim stanicama koje proizvode sluz li tekućinu. Tkiva tih satnica se ponekad nazivaju i žljezdanim tkivima. Adenokarcinomi su najčešće karcinom dojke, prostate i crijeva. Karci stanica jer rak koji prvotno započinje u donjem odnosnom bazalnom sloju kože epidermisa odnosno vanjskog sloja kože. Karcinom pločastih stanica je onaj koji se nalazi tik ispod vanjske površine kože odnosno nalazi se iznad bazalnih stanica. Pločaste stanice su osim toga pokrivač te one pokrivaju mnoge unutarnje organe, kao što su to na primjer mjehur, bubrezi, pluća, crijeva i želuca. Pod mikroskopom pločaste stanice izgledaju ravno, sliče ljuska od ribe. Kod karcinoma prijelaznog epitela, to je rak koji nastaje od stanica urotela, te se on može pronaći u mokraćovodu, mokraćnom mjehuru i u jednom dijelu bubrega, preciznije u bubrežnoj zdjelici. Kada govorimo o karcinomu, zapravo govorimo o jednoj od podvrsti malignih tumora, dok je oznaka za maligne tumore rak.

Karcinom – terapija

Sada kada smo objasnili što je rak i karcinom, te koje vrste karcinoma postoje, u ovom dijelu ćemo reći kako se liječi odnosno koja se terapija primjenjuje kod liječenja karcinoma. Generalno gledajući, liječenje raka je jedno od najkompleksnijih vrsta terapija u cijeloj medicini. Postoje tri glavna načina kod liječenja raka, a to su kirurško liječenje, liječenje uz korištenje lijekova i radioterapija. Kod liječenja s lijekovima imamo hormonsku terapiju, imunoterapiju, kemoterapiju i ciljanu terapiju. Dok kod nekih pacijenata se može kombinirati više načina liječenja raka, kod drugih se može primijeniti samo jedan način, na primjer kod pacijenta koji ima dijagnosticirani rani stadij karcinom debelog crijeva se može izvesti samo operacija, dok kod osobe s leukemijom se može primijeniti samo kemoterapija. No, česta je primjena multimodalnog terapijskog pristupa zbog nedostatka ili ograničenja korištenja samo jednog terapijskog protokola. Ujedno, s kombiniranjem više načina liječenja se može postići značajni napredak u tretiranju malignih tumora kod pacijenta.

Tagovi:

#Što #karcinom #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši