Što je klaudikacija – Arz.hr

Što je klaudikacija i zašto nastaje?

Contents

Klaudikacija se može opisati kao stanje koje je karakteristično prema svojim bolovima, napetošću i slabošću koja se pojavljuje u nogama tijekom hodanja. Prestaje onda kada prestaje i hodanje. Stanje je tipično za okluzivnu bolest samih arterija. Neurogena klaudikacija se opisuje kao stanje bolova, nelagode i trnaca u području leđa, stražnjice i nogu. Nastaje najčešće radi pritiska korijena živaca na području slabinske kralježnice, a same tegobe se mogu otkloniti tako da se trup savije prema naprijed.

Navedeno stanje je prepoznatljivo prema šepanju, stanju koje se izvodi kada je osobi teško hodati radi bolova. Prema medicini, povremene klaudikacije su normalne, no ukoliko su one česte tada se vežu za vaskularno, neurološko ili zglobno podrijetlo. Navedeno stanje se često očitava u bolovima u nozi – bolovi se mogu pojaviti na području bedra, stopala, gornjem dijelu stražnjice. Va bol može isto tako biti jednostrana ili obostrana. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Kada se bolovi krenu pojavljivati sami od sebe, bez fizičke aktivnosti dan prije ili isti dan.

Kako nastaje klaudikacija i koji su simptomi?

Povremena klaudikacija može nastati radi sljedećih uzroka: Vaskularni oblik klaudikacije – Uzroci nastanka boli su problemi s cirkulacijom. Može nastati radi venske tromboze koja je karakteristična prema stvaranju krvnog ugruška ili može nastati radi bolesti arterija u donjim ekstremitetima koja nastaje radi razvoja plaka na stijenkama arterija. Klaudikacija koja nastaje neurološkim podrijetlom – Događa se radi kompresije u leđnoj moždini osobe, ili nastaje u živčanim korijenima. Zajedničko podrijetlo klaudikacije – Često je riječ o posljedicama neke traume ili je riječ o artritisu koji zahvaća donji dio leđa, kukova i zglobova koji se nalaze u donjim udovima.

Kako se navedeno stanje manifestira? Općenito govoreći, ono se manifestira bolovima u donjim udovima i simptomi su često bol i trnci koji nastaju tijekom hodanja. Stanje može uzrokovati i šepanje, koje također donosi probleme radi nepravilnog hoda. Ovisno o uzroku nastanka klaudikacije, simptomi se mogu mijenjati. Vaskularni oblik donosi sljedeće simptome: Postupni nastanak boli, promjenjivo pojavljivanje boli, osjećaj oticanja, sporiji oporavak. Neurološki oblik donosi sljedeće simptome: Promjenjivi izgled, osjećaj slabosti u nogama, promjenjiva brzina oporavka nakon hoda. Zajedničko podrijetlo donosi sljedeće simptome: Bol već nakon prvih koraka, spora faza povlačenja bolova.

Kako se liječi klaudikacija?

Klaudikacija će se liječiti ovisno o njenom uzroku nastanka i simptomima. Nakon dijagnoze, liječnik može prepisati određene lijekove ili preporučiti određene životne promjene. Nažalost, ukoliko je šepanje trajno (u slučaju artritisa), trajnog lijeka za oporavak nema, iako postoje određene fizikalne metode koje mogu pomoći osobi. Kako spriječiti nastanak šepanja? Ukoliko osoba primijeti da radi bolova ne može normalno hodati, tada stručnjaci preporučuju da se krenu izvoditi određene vježbe koje se fokusiraju na otklanjanje boli.

Također, potrebno je uvesti promjene u prehrani, ovo znači da će osoba morati izbjegavati hranu s viškom lipida koji su odgovorni za kardiovaskularne poremećaje. Klaudikacija se može liječiti i prirodnim metodama, točnije, može se liječiti raznim biljnim mastima i preparatima koji mogu otkloniti bol, otekline, osjećaj trnaca i teškoća. Ukoliko osoba primijeti poteškoće s hodanjem, važno je što prije obratiti se liječniku i obaviti potrebne preglede kako bi se što prije ustanovio uzrok i krenulo u njegovo liječenje.

Tagovi:

#Što #klaudikacija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar