Lifestyle

Što je kolecistektomija – AdresarSporta.rs

Što je kolecistektomija

Kolecistektomija je liječnički zahvat kojim se uklanja žučni mjehur koji nije vitalni organ i bez koje ljudsko tijelo može preživjeti. O tome kada i u kojem slučaju će se napraviti ovaj zahvat odlučuje liječnik specijalist, a uobičajeno se postupak provodi kod akutnih upala žuči i žučnih vodova, nakon jakih napadaja bolova u predjelu žuči uzrokovani kamencima, tumorom ili bakterijskim infekcijama.

Kolecistektomija se provodi iz razloga što bez žuči ljudski organizam može preživjeti, a upale žuči mogu ozbiljno ugroziti ljudski život pa ukoliko postoji dijagnoza da osoba pari od žučnih kamenaca koji su uzrokovali infekciju odluka je jasna. Odstranjivanje žučnjaka manje je zlo nego da se infekcija liječi antibioticima jer će se stanje ponoviti no moguće da će se ponoviti u puno gorem izdanju i sa puknućem žučnog mjehura pogotovo ako se radi o gnojnoj upali.

Ovisno kako se ovaj postupak provodi takva je i predoperativna priprema za postupak, a razlikuju se i postoperativno praćenje pacijenta o vrsti postupka kako se provodi.

Kolecistektomija vrste

Postoje dvije vrste postupaka kako se kolecistektomija provodi. Jedan je otvorena ili klasična kirurška kolecistektomija, a drugi je laparoskopski postupak.

Kod klasične kirurške operacije se otvara kirurškim rezom abdomen u dužini 10 do 15 cm ispod desnih rebara i kirurškim instrumentima se vadi žučni mjehur i žučni vodovi, trbuh se drenira, a rez se zatvara na način kakav se koristi u abdominalno kirurgiji. Laparoskopski postupak kolecistektomije se radi standardnim laparoskopskim stupom kod koje g se ne radi klasičan rez kao kod kirurške operacije već se laparoskopskim putem i posebnim instrumentima sadržaj vadi iz tijela.

Razlika između ove dvije vrste je dakle u rezu i načinu vađenja žučnog mjehura, a samim time i razlika je u postoperativnoj njezi i brzini oporavka, a ponekad i u komplikacijama nakon operativnog zahvata. Kod klasične kirurške obrade pacijent će provesti duže vremena u bolnici i bit i praćen duže vrijeme, te će duže vremena biti na hranjenju infuzijom.

Zašto se radi kolecistektomija

Otklanjanje žuči ili kolecistektomija je neophodna kako bi se popravilo opće stanje pacijenta i i spriječilo nastanjenje ozbiljnijih posljedica infekcije žučnog organa koje može biti opasno i po život pacijenta ukoliko dođe do razlijevanja žuči u abdomenu pacijenta.

Odluku o postupku kolecistektomija će donijeti liječnik specijalista kada se kod osobe javlja simptomatska kolelitijaza, zapravo žučni kamenac u žučnjaku, ali i koledokolitijaza kad aje žučni kamenac u žučnom kanalu. Ukoliko postoji akutni kolecistitis, upala žučnjaka koja je akutna, no na ovaj zahvat se odlučuje i kod kroničnih kolecistitisa kroničnih upala žučnog mjehura.

Ako osoba ima dijabetes, srpastu anemiju i ako je kamenac veći od 2 cm, te ukoliko ne postoje simptomi kolelitijaze operacija će se napraviti zbog ovih osnovnih bolesti. Daljnji razlozi za provođenje ovog postupka su tumor žučnjaka, akutni bilijarni pankreatitis, afunkcionalni žučnjak, kao i ozljeda žučnjaka, te ukoliko postoji pozitivna žučna kultura na Salmonella typhi. Sve su to razlozi zašto je postupak odstranjivanja žučnjaka manje zlo od onoga što bi se sa sigurnošću dalje razvijalo.

Tagovi:

#Što #kolecistektomija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši