Što je konizacija – Arz.hr

Što je konizacija i kada se ona izvodi?

Contents

Konizacija se opisuje kao zahvat koji se vrši na vratu maternice. Navedenim zahvatom se odstranjuje promijenjeni dio same maternice koji izgleda poput stošca ili konusa. Navedena operacija se najčešće izvodi kada postoje premaligne i maligne promjene na vratu maternice. Premaligne i maligne promjene će najčešće zahvatiti transformacijske zone. Kada je potrebna konizacija? Navedeni zahvat grlića vrata maternice će se izvoditi u sljedećim slučajevima:

Kada ponovljeni PAPA test pokazuje na malignitet, kada citološki nalaz pokazuje veći stupanj primjene od one koja je utvrđena uz pomoć kolonoskopije ili ciljane biopsije vrata maternice, kada nalazi ukazuju na mikro invazivne karcinome, kada postoji atipičnost stanica, kada je nalaz pozitivan na kiretažu, kada endocervikalni kanal ima promjene. Operacija je neizbježna ukoliko svi nalazi i pregledi ginekologa upućuju na vidljive promjene. Osim pregleda ginekologa, PAPA testa, HPV-a, kolposkopije i biopsije sa PHD nalazom, moguće su i druge pretrage: Laboratorijski nalazi, RTG pluća i srca i pregled kod još jednog specijalista.

Kako se vrši konizacija?

Konizacija grlića maternice će se izvoditi u općoj anesteziji. Tijekom zahvata odstranjuje se promjena na tkivu koja je nastala na vratima maternice u obliku stošca. Samu bazu stošca čini površina na vratu maternice, dok sami vrhu zalazi u endocervikalni kanal i seže do unutrašnjeg ušća vrata maternice. Sami postupak traje do 20-ak minuta, no trajanje operacije najviše ovisi o krvarenju pacijentice. Dubina kao i sama širina konusa će ovisiti o kolposkopskom nalazu i dobi pacijentice. Mlade žene imaju zahvat s minimalnom ekscizijom, što znači da je konus širi i plići.

Starije žene imaju uži konus, ali i dublji. Ovdje razlikujemo dvije vrste konizacije: Klasična – Tkivo će se odstraniti uz pomoć kirurškog noža ili skalpela. Laserska – Tkivo će se odstraniti uz pomoć laserskih zraka. Nakon što je konizacija gotova, samo tkivo se fiksira i šalje na daljnji patohistološki pregled gdje se klasificira ograničenost, stupanj te vrsta promjene. Ukoliko postoje “čisti rubovi” lezija je uklonjena i ne postoji potreba za daljnjim liječenjem. Ako su rubovi pozitivni, liječenje će se nastaviti histerektomijom. Naravno, daljnje liječenje će ovisiti i o zdravlju i godištu pacijentice.

Da li konizacija donosi komplikacije?

Nakon operacije, pacijentica se oporavlja u prosjeku do 14 dana. Konizacija može uzrokovati vaginalno krvarenje koje će trajati do tjedan dana, dok će iscjedak smeđe boje biti prisutan i do tri tjedna. U samom procesu oporavka pacijentica ne smije koristiti tampone, niti prakticirati seks ili samozadovoljavanje. U slučaju da se osjete simptomi povišene temperature, teže krvarenje, povećana bol, neugodan miris iscjetka – tada je došlo do infekcije i potrebno je posjetiti liječnika. Konizacija donosi rane i kasne komplikacije.

U rane komplikacije ubrajamo krvarenje i moguće infekcije, dok kasne komplikacije donose suženje endocervikalnog kanala, dolazi do insuficijencije unutrašnjeg ušća maternice (povećava se mogućnost pobačaja ili prijevremenog poroda). Kod koga se komplikacije najviše pojavljuju? Prisutne su uglavnom kod starijih žena. Nakon operacije se predlaže izbjegavanje fizičkih aktivnosti i strogo mirovanje prvih 24 sata. Pacijentica nakon zahvata ne smije piti niti koristiti bilo kakve druge štetne supstance dok se u potpunosti ne oporavi. Kupanje je poželjno, no ne predlaže se more ili bazen, već topli tuš bez ležanja u kadi.

Tagovi:

#Što #konizacija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar