Lifestyle

Što je kontuzija – AdresarSporta.rs

Kontuzija – uzrok

Kontuzija je jedna vrsta hematoma koja se odnosi na bilo kakvo sakupljanje krvi izvan krvne žile u nekom području u tijelu. Kontuzija se događa kada iz ozlijeđene krvne žile ili kapilara procuri krv u okolnom području, primjerice u području zgloba. Ovo je zapravo medicinski naziv za klasične modrice, te se stoga ne morate brinuti da je ovo nešto ozbiljno ili opasno po život. Iako mnogi misle da se modrice samo pojavljuju na koži u obliku obojene mrlje, zapravo one se također mogu razviti i na kosti. Takve modrice na kosti se nazivaju kontura kosti. Vaše su kosti isto kao i ostatak tijela sačinjenje od krvnih žila i tkiva, te svaka ozljeda ovog tkiva može prouzrokovati ozljedu krvne žile iz koje može krv procuriti u okolno područje. Kod teških padova, prometnih nesreća ili povećih sportskih ozljeda može doći do ozljede kostiju, gdje će potom biti potrebna medicinska intervencija kako bi se sanirala šteta. Kontura mekog tkiva može biti uzrokovana uvijanjem gležnja ili naletavanjem u nešto.

Kontuzija – simptomi

Kontuzija kosti se može prepoznati po sljedećim simptomima, a to su Vam oteklina, krutost, osjetljivost, problemi kod korištenja ili savijanja pogođenog područja kosti i bol koja traje dulje nego inače kod klasičnih modrica. Kontuzija kosti se obično ne može vidjeti, čak niti na rendgenu. Kako bi se mogli dijagnosticirati ovo stanje, liječnik mora se prvo fokusirati na otklanjanje drugih potencijalnih uzroka simptoma, ako što je to prijelom kosti. Također, za dijagnosticiranje ovog stanja se može napraviti MRI pretraga koja može prućiti puno bolju sliku i lakše detektiranje koštane kontuzije. Kada se rade o kontuziji meko tkiva, poput kožnog ili mišićnog tkiva, oni se mogu puno lakše otkriti te imaju raznovrsne karakteristike, kao što su bol koja je jača kada se pritisne na zahvaćeno područje, zahvaćeno područje kože je u crnoj, crvenoj, zelenoj, plavoj ili ljubičastoj boji, te kod nekih slučajeva se može nad područjem pojaviti mala bura. Kod kontuzije mišićnog područja bol može biti puno intenzivnija.

Kontuzija – liječenje

Kako bi kontuzija mogla u potpunosti nestati, potrebno je dati vremena za to. Za kontuzije mekog tkiva treba i do nekoliko dana pa čak i tjedni dok ne zacijeli u potpunosti. Kada je kontuzija kosti u pitanju, te treba malo više vremena, uglavnom oko 1 do 2 mjeseca, ovisno o samoj težini ozljede. Kod oporavka je jako bitan odmor, korištenje hladnoj oblika kako biste smanjili oteklinu, korištenje zavoja kako biste smanjili oticanje, te podizanje uda prema gore kako biste bi krv potekla iz ozlijeđenog područja i na taj način se smanjila natečenost. Ukoliko imate konturu kosti, morati ćete nositi longetu ili gips kako bi kost mogla zacijeliti, te ćete ujedno morati povećati unos vitamina D kao i kalcija, jer su ova dva nutrijenta veoma bitna kod zdravlja kosti, pa tako i kod zacjeljenja kosti. Tokom liječenje Vam liječnik može predložiti uzimanje protuupalnih lijekova poput ibuprofena kako bi Vam olakšalo bol.

Tagovi:

#Što #kontuzija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši