Lifestyle

Što je koštana srž – AdresarSporta.rs

Što je koštana srž i koja je njena funkcija?

Sve kosti u koštanom sustavu služe mnogim raznim funkcijama koje su važne za naše tijelo – od davanja tjelesne podrške do omogućavanja normalnog kretanja. Osim navedenog, one također imaju važnu ulogu u proizvodnji naših krvnih stanica te skladištenju masti. Što je koštana srž? Riječ je o spužvastom/viskoznom tkivu koje ispunjava unutrašnjost naših kostiju. Razlikujemo dvije koštane srži: Crvena koja pomaže u stvaranju novih krvnih stanica i žuta koja pomaže u skladištenju dodatnih masti. Koje funkcije ima koštana srž? Crvena je uključena u hematopoezu, ili stvaranu novih krvnih stanica. Matične stanice koje se nalaze u ovoj srži mogu se razviti iz mnogih krvnih stanica:

Crvene krvne stanice – Prenose krv koja je bogata kisikom do svake stanice. Trombociti – Pomažu kod procesa zgrušavanja krvi i tako se eliminira nekontrolirano krvarenje. Bijele krvne stanice – Pomažu u borbi protiv infekcija. Kako starimo, crvena srž se zamjenjuje sa žutom i možemo ju pronaći jedino u: Lubanji, kralježnici, sternumu, rebrima, kostima nadlaktice, krajevima bedrenih kostiju, potkoljenicama. Žuta je uključena u proces skladištenja masti koja može poslužiti kao dodatni oblik energije. Ona također ima i mezenhimske matične stanice koje se mogu razviti od kostiju, masti, hrskavica ili mišića. Većina kostiju u našem tijelu sadrži žuti oblik srži.

Koja stanja uzrokuje koštana srž?

Koštana srž ima veliku ulogu u našem tijelu, ona je ključna za stvaranje novih krvnih stanica. Kada ona prestane obavljati svoju funkciju, dolazimo do raznih krvnih stanja koja mogu biti opasna po život. Na što pripaziti? Sljedeći simptomi vam mogu ukazati na problematiku vezanu za koštanu srž: Vrućica – Može nastati radi nedostatka dovoljno bijelih krvnih stanica u organizmu. Stalni umor i slabost – Stanja nastaju radi nedostatka hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i koji je zaslužan za prijenos kisika.

Povećane infekcije – Česte infekcije mogu nastati radi manjka bijelih krvnih zrnaca koji pomažu u borbi protiv tijela koja uzrokuju infekciju. Kratkoća daha – Niski broj crvenih krvnih zrnaca znači nedovoljno kisika kroz tijelo. Laka krvarenja i lake modrice – Postoji manjak zdravih trombocita koji su odgovorni za zgrušavanje krvi. Stanja koja se najviše vežu uz koštanu srž su: Leukemija, aplastična anemija, mijeloproliferativni poremećaji (više vrsta). Nažalost, za neka stanja i dan danas ne postoji objašnjenje, točnije, stručnjaci ne znaju kako točno koštana srž djeluje na stvaranje nekih stanja.

Da li se koštana srž može transplantirati?

Transplantacija koštane srži podrazumijeva zamjenu oštećene srži ili potpuni nadomjestak za potpunu uništenu drž. Koštana srž se danas najčešće transplantira kako bi se spasili brojni životi koji su nažalost narušeni s bolestima poput leukemije ili limfoma. Matične stanice se mogu prikupiti iz našeg tijela, ili tijela druge osobe – darivatelja. Koji sve tipovi transplantacije postoje? Autologna – Ovdje će se koristiti matične stanice oboljele osobe. Koristi se kod pacijenata koji imaju multiplim mijelomom i limfomom.

Usklađena alogenska transplantacija – Koriste se matične stanice druge osobe (brat, sestra, rodbina). Usklađena nesrodna transplantacija – Riječ je o transplantaciji koja dolazi od darivatelja. Podudaranje stanica se pronalazi uz pomoć pretrage nacionalnih te internacionalnih baza podataka. Haploidentična transplantacija – Vrši se kada je potrebna hitna transplantacija ali nema se odgovarajućeg donora. Kako izgleda život osoba kada im se da nova koštana srž? Nakon transplantacije, pacijent je obavezan nastaviti ići na daljnje kontrole. Može se voditi zdrav i ispunjen život.

Tagovi:

#Što #koštana #srž #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši