Što je kserostomija – Arz.hr

Što je kserostomija i zašto nastaje?

Contents

Kserostomija se opisuje kao suhoća ustiju koja se događa radi smanjenog izlučivanja sline, ili radi promjene u njenoj postojećoj kvaliteti. Do navedenog stanja najčešće dolazi radi korištenja određenih lijekova (antihistaminici anksiolitici antidepresivi diuretici dekongestivi itd. ), i češće se pojavljuje u starijoj dobi. Naravno, uzroci nastanka navedenog stanja mogu biti i sljedeći: Sjogrenov sindrom – Autoimuna i kronična bolest. Pojavljuje se uz reumatoidni artritis kao i sistematski eritemski lupus i karakteristična je po velikoj suhoći ustiju i očiju.

Uzroci isto tako mogu biti i dijabetes tip 1 i 2, bolesti povezane sa štitnjačom, bubrežne bolesti, zatajenje rada srca i ostale bolesti. Smanjeno izlučivanje same sline radi formiranja kamenca u žlijezdama slinovnicama ili njihovim izvodnim kanalima. Izlaganje slinovnica zračenju radi terapijskih svrha – ovdje slina postaje gusta i više viskozna i proizvodi se u manjim količinama. Dehidracija i razna psihička stanja kao depresija, anksioznost, ovisnost, disanje na usta, zatvaranje nazalnih puteva. Kserostomija isto tako može nastati radi brojnih infekcija, neoplazma ili cista.

Kako izgleda kserostomija?

Teško je ignorirati i neprimjetiti suhoću ustiju. Kserostomija se najviše očituje prema sindromu težeg govora, dolazi do težeg žvakanja i gutanja sadržaja. Često se mogu pojaviti i simptomi peckanja i žarenja same sluznice u ustima, osobito na jeziku. Sluznica ovdje postaje izrazito suha te crvena i sklonija je ozljedama. Mogu se dogoditi i promjene u osjetu okusa, hrana zaostaje na sluznici radi ljepljivosti, neugodan zadah iz ustiju. Kserostomija pogoduje nastanku karijesa te gingivitisu. Osobama koje pate od navedenog stanja bitno je dati upute oralnoj higijeni kako bi se sačuvali zubi i zubno meso od propadanja.

Savjetuje se da pacijenti često unose vodu u organizam kako bi pospješili vlažnost ustiju te kako bi higijena usne šupljine uvijek bila na razini. Osobe koje pate od kserostomije moraju češće ići kod stomatologa, i isto tako trebaju izbjegavati alkohol, cigarete, začinjenu hranu ili bilo koje druge stvari koje mogu dodatno isušiti sluznicu ustiju. Vaš liječnik vam može pomoći s prepisivanjem pripravka koji mogu pridonijeti dodatnoj vlažnosti usne šupljine.

Kako se dijagnosticira i liječi kserostomija?

Dijagnoza kserostomije će se postaviti ambulantno uz mjerenje količine lučenja sline prema određenom vremenu. Proces se naziva Sijalometrija. Kako bi se utvrdio točan uzrok nastanka, pacijent će morat ići na dodatne pretrage. Samo liječenje će ovisiti o uzroku te stupnju oštećenja na slinovnicama. Najčešće pacijenti dobivaju preparate koji će dodatno stimulirati proizvodnju sline – žvake bez šećera, bomboni bez šećera, parafin, dvopeki, čajevi. Što kada se žljezdano tkivo odgovorno za proizvodnju sline ne može stimulirati?

Kada je kserostomija težeg oblika, tada liječnik može preporučiti primjenu preparata za umjetnu slinu – preparate na bazi propilen glikola, glicerola i mucina. Kserostomija može uključivati i liječenje s fizikalnim metodama stimulacije slinovnica. Ovdje se primjenjuje laser, akupunktura te elektrostimulacija. Uz sve navedeno, pacijentima se preporučuje konzumacija veće količine tekućine u obliku vode ili nezaslađenog čaja kako bi usna šupljina bila što vlažnija i zdravija. Važno je obratiti pažnju na higijenu usne šupljine kako ne bi nastale dodatne komplikacije sa zubima te zubnim mesom.

Tagovi:

#Što #kserostomija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar