Što je limfadenopatija – Arz.hr

Što je limfadenopatija

Contents

Limfadenopatija je stanje abnormalnosti limfnih čvorova u njihovoj veličini, broju i konzistenciji. Naime, limfni čvorovi su najvažniji dio imunološkog sustava, te ukoliko postoji neka abnormalnost u limfnim čvorovima znak je da se u organizmu nešto događa kao što je infekcija, neka bolest nakupljanja, ali i nekog malignog stanja.

Limfni sustav ima svoju osnovnu funkciju, a to je zaštita organizma pomoću cirkulacijskog sustava kojim prolazi limfna tekućina i to u jednom smjeru iz limfnog u kardiovaskularni sustav, odnosno krv.

Ukoliko se poremete tri osnovne funkcije limfa dolazi do limfadenopatija, što znači ako se poremeti održavanje ravnoteže tekućine u organizmu, poremeti se apsorbiranje masnoća i vitamina koji se tope u mastima probavnog sustava a trebaju se prenijeti u krv, te ako se poremeti proizvodnja imunosnih stanica koje služe za obranu od raznih uzročnika bolesti. Limfni sustav će razlikovati stanice organizma od stanica virusa, bakterija, te će reagirati na infekciju mikroorganizama ako se one pojave u organizmu.

Limfadenopatija i lokacija limfnih čvorova

Normalan limfni čvor je ovalnog ili okruglog oblika do najviše 2 cm, a tekućina limfa se filtrira unutar čvora i sprečava širenje infekcija ili malignih stanica u organizam. Sam limfni čvor se nalazi u vezivnoj čahuri, pa kada natekne uzrokuje bolove, što je prvi znak da se nešto događa u tijelu, da je limfadenopatija prisutna.

U ljudskom organizmu ima oko 600 limfnih čvorova raspoređenih po cijelom tijelu i nalaze se pojedinačni ili u skupinama. Pa prema skupinama razlikujemo limfne čvorove na vratu i glavi, prsnom košu, trbuhu, ispod pazuha koji se nazivaju aksilarni čvorovi, te limfni čvorovi u preponama koji se zovu ingvinalni čvorovi. Svaka od ovih nakupina glavnih skupina limfnih čvorova se dalje dijeli, pa tako se limfni čvorovi vrata i glave dijele na čvorove zatiljka, limfne čvorove iza uha, parotidni čvorovi, preaurikularni čvorovi ispred uha, čvorovi uz rub donje čeljusti, ispod brade, prednji i lateralni limfni čvorovi vrata, te limfni čvorovi smješteni iznad ključnih kostiju.

Limfadenopatija se može pojaviti u pojedinačnom limfnom čvoru ili u skupini limfnih čvorova a signalizira da u tom dijelu tijela postoji neki proces na koji organizam uz pomoć limfnih čvorova odgovara obranom.

Uzroci za pojavu limfadenopatija

Limfadenopatija kao stanje abnormalnog funkcioniranja limfnih čvorova javlja se promjena u veličini čvorova, njihovoj građi i broju limfnih čvorova. Zapravo dolazi do uvećanja limfnih čvorova uslijed određenih uzroka.

Uzroci za povećanje limfnih čvorova mogu biti razni, od toga da dolazi do reaktivnih limfnih čvorova kada se reagira na unutarnji antigen, zatim može doći do upale samih limfnih čvorova što se naziva limfadenitis. Uzroci koji dovode do limfadenopatija također mogu biti maligne promjene u tijelu u obliku metastaza pa limfni čvorovi filtriraju maligne stanice da se ne šire po organizmu, može doći do malignih promjena samog limfnog čvora, Hodgkinov limfom, rak limfnog čvora. No povećanje limfnih čvora može nastati u uslijed bolesti nakupljanja koja se zove Gaucherova bolest.

Normalan limfni čvor se ne može napipati osim na tri mjesta ispod pazuha, prepona i submandibularni limfni čvor koji se nalazi uz rub donje čeljusti. Ukoliko osjetite limfne čvorove da su uvećani odmah se obratite svom liječniku koji će vas uputiti dalje na potrebne pretrage kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

Tagovi:

#Što #limfadenopatija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar