Lifestyle

Što je luksacija – AdresarSporta.rs

Što je luksacija?

Vrlo često smo podložni raznim ozljedama, kao što su uganuća, iščašenja i prijelomi. Mogu se dogoditi tijekom rutinskih dnevnih zadataka, vježbanja, sportskih aktivnosti, prometnih nesreća itd. Luksacija je jedna od najčešćih vrsta iščašenja u tijelu. Ovo stanje čest je razlog odlaska pacijenata ortopedu, a najčešće se javlja kod osoba koje se bave sportom. Iščašenje nastaje kada struktura zgloba izgubi svoj normalni položaj. Drugim riječima, zglob gubi svoju normalnu anatomiju kako se jedna kost odvaja od druge, pomičući se u drugom smjeru. Iščašenje se događa na zglobovima, odnosno u ramenima, prstima, laktovima, gležnjevima, koljenima, kukovima. Kao ozbiljna vrsta ozljede, uzrokuje prekoračenje fiziološkog opsega pokreta zglobnih površina. Osoba s iščašenjem ne može izvoditi pokrete jer se kosti ne sastaju pravilno u zglobu. Luksacija uzrokuje vrlo intenzivnu bol u zahvaćenom zglobu i može se proširiti po cijelom tijelu zbog oštećenja živaca. Zato je potrebno liječenje jer nepravilna njega može dovesti do oštećenja živaca i tetiva.

Luksacija – simptomi

Luksacija ramena može se pojaviti na različite načine, na primjer kada se ruka pomakne prema naprijed i kada se ruka pomakne unatrag. Najčešći simptomi iščašenja ramena su jaka bol, jer rame nije na svom mjestu i pojava deformiteta. Kontrakcija mišića utječe na pogoršanje boli i otok. Iščašeno rame vidljivo nije na svom mjestu i izgleda dosta iskrivljeno. Osim toga, postoji utrnulost, grčevi u mišićima ramena. Luksacija kuka nastaje kada zglob kuka nije na svom mjestu. Ovo je vrlo čest problem, zbog čega se smatra ozbiljnom situacijom koja zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer uzrokuje intenzivnu bol i sprječava osobu da se kreće. Iščašenje gležnja razlikuje se od prijeloma po tome što se kost ne lomi niti puca. Pacijent s ovom vrstom ozljede gležnja može osjećati intenzivnu bol, ograničenje pokreta, nemogućnost kretanja, vidljive promjene u području zgloba, otekline i modrice. Svako od ovih stanja mora biti ispravno dijagnosticirano kako bi se dobila odgovarajuća njega. Iščašenje se ne smije dirati, masirati ili pokušavati namjestiti jer postoji mogućnost da je čak i došlo do prijeloma.

Luksacija – liječenje

Iščašenje je vrlo bolno stanje koje pacijentu predstavlja ograničenja, ometajući ga u svakodnevnim aktivnostima. Ali uz pravilno liječenje moguće je riješiti ovaj problem. Kada osoba osjeti opisane simptome ili posumnja na iščašenje, mora potražiti hitnu liječničku pomoć. Kada je riječ o iščašenju ramena, radi se rendgenska snimka na temelju koje ortoped može vidjeti smjer i opseg iščašenja ili pridruženih prijeloma. Tada će se rame postaviti na mjesto, nakon čega intenzivna bol nestaje. Rame je imobilizirano do nekoliko tjedana. Primjena leda 20 minuta, četiri puta dnevno, ublažava otekline i upalni proces. Nakon što se rame oslobodi, započinje program fizioterapije za jačanje tetiva i mišića kako bi se spriječilo daljnje iščašenje. Ali ako luksacija pridonosi nestabilnosti ramena, ona je stoga faktor rizika za daljnju ozljedu. Osobama koje se bave fizičkim aktivnostima i imaju veću nestabilnost preporuča se kirurško liječenje za jačanje struktura koje podupiru rameni zglob. U mnogim slučajevima, luksacija se može ponoviti, pa je ortopedsko praćenje ključno u tim slučajevima. Kako bi se spriječili padovi, tijekom bavljenja sportom treba koristiti zaštitnu opremu.

Tagovi:

#Što #luksacija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši