Što je malnutricija – Arz.hr

Što je malnutricija i zašto nastaje?

Contents

Malnutricija ili pothranjenost se može opisati kao manjak esencijalnih hranjivih tvari u našem organizmu. Najčešće pogađa bolesnike koji neće imati adekvatan nutritivni unos. Riječ je o pothranjenosti koja može izazvati promjene na ili u organima ili organskim sustavima. Kada se spominje malnutricija u užem obliku, misli se na stanje pothranjenosti, točnije, na nedostatak energijskom, proteinskog te nutritivnog sadržaja kod osobe. Ovo stane može uzrokovati razvoj bolest i zahtijeva hitnu nutritivnu potporu dok nisu nastale promjene u tijelu. Prema statistikama, više od 50% starijih bolesnika danas pati od pothranjenosti, a razlog tome je kronični nedostatak jednog ili više mikronutrijenata u organizmu osobe.

Danas prepoznajemo više oblika malnutricije: Proteinsko energijska – Dolazi do manjka mikronutrijenata i makronutrijenata. Razvija se kod raznih bolesti poput hipotireoidizma. Sindrom tumorske kaheksije – Sindrom koji će biti uzrokovan nizom raznih čimbenika radi raka. Sarkopenija – Stanje kada nastaje progresivan gubitak mišićne mase i snage radi starenja organizma. Zašto nastaje navedeno stanje? Najčešći uzroci nastanka su sljedeći: Kronične i upalne bolesti crijeva, različite fistule u probavnim crijevima, kronični oblik pankreatitisa, kronične bolesti jetre, razne vrste tumora u probavnom sustavu.

Malnutricija simptomi

Navedeno stanje donosi simptome koji se očituju na sljedeće načine: Opća iscrpljenost tijela radi nedovoljno nutrijenata, slabiji imunitet koji se sklon oboljenjima, veća podložnost nastanku infekcija, slabije zacjeljivanje rana, veća učestalost kod razvoja dekubitusa, porast patogenih bakterija u probavnom sustavu, gubljenje nutrijenata stolicom, loše mentalno stanje. Sami simptomi se mogu razlikovati ovisno o stupnju pothranjenosti i zdravlju osobe. Navedeni simptomi će tražiti daljnje pretrage, točnije, dijagnozu stanja kako bi se otkrio uzrok nastanka ukoliko on nije jasan sam po sebi.

Klinički pregled osobe će omogućiti sakupljanje podataka o osobi i procjenu njenog nutritivnog statusa. Povijest bolesti osobe će liječniku pokazati mogući uzrok nastanka stanja. Malnutricija se ponekad može utvrditi samo uz klinički pregled, no ponekad su potrebni i daljnji pregledi kako bi se utvrdilo o kakvom manjku je riječ. Malnutricija zahtjeva individualni pristup liječenju kako bi se ostvarili što bolji rezultati. Svaki pacijent ima drugačiji organizam i zdravstveno stanje, i upravo to je potrebno uzeti u obzir ukoliko se želi ostvariti uspješno liječenje.

Kako se liječi malnutricija?

Metoda liječenja će ovisiti o samoj dijagnozi i zdravlju pacijenta. Liječenje najčešće uključuje sljedeće metode: Peroralna prehrana – Bolesnik će se hraniti normalnom hranom uz određene modifikacije sa enteralnim pripravcima kada god je to moguće. Enteralna prehrana – Hranjenje koje se odvija putem sonde ili stome kada pacijent ne može primati hranu putem ustiju. Parenteralna prehrana – Unašanje hranjivih tvari putem krvožilnog sustava, infuzijom. Za povećanje težine i poboljšanje nutritivnog sustava najčešće se preporučuje konzumacija hrane koja sadrži veći broj ugljikohidrata.

Malnutricija zahtijeva sljedeće: Povećanje unosa kalorija – Osoba mora imati do 3 glavna obroka tijekom dana, te što više međuobroka. Treba se voditi računa o unosu kalorija i zapisivati vrijeme obroka. Stimulacija apetita – Potiče se glad pomoću šetnji ili aktivnost prije obroka, u jela se dodaju začini. Povećanje unosa proteina – Prosječan unos treba biti 1g bjelančevina po kg tjelesne mase osobe. Proteini su veoma bitna stavka kod pravilnog hranjenja jer grade mišićnu masu. Pametno biranje ugljikohidrata – Ugljikohidrati pružaju potrebnu energiju za svakodnevno funkcioniranje. Važno je da se biraju namirnice koje imaju niski udio glikemijskog indeksa kako se ne bi povisio šećer u krvi. Unos tekućine – Minimalno dvije i pol litre vode na dan kako bi organizam izbacio što više štetnih tvari. Uzimanje suplemenata – Malnutricija ponekad traži i dodatne vitamine i minerale koji se ne mogu nadoknaditi samo redovnom prehranom.

Tagovi:

#Što #malnutricija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar