Lifestyle

Što je mamografija – AdresarSporta.rs

Što je mamografija

Mamografija je radiološka metoda, rengensko snimanje dojki pomoću kojeg se otkrivaju bilo kakve promjene u dojkama. Dvije su osnovne svrhe zašto se radi mamografija, prva je provjeravanje kako bi se utvrdilo da li postoje bilo kakve promjene u dojkama čak i kad ne postoje nikakvi simptomi u obliku kržica koje su nađene tokom redovnih mjesečnih samopregleda. Druga svrha mamografije je da se dijagnosticiraju sumnjive promjene na dojkama kao što su bolne dojke, neobična zadebljanja kože na dojkama, iscjedak iz bradavica, te promjene stanica tkiva u dojkama.

Ova dijagnostika je mnogim ženama spasila život jer su u ranim fazama razvoja zloćudnih tumora otkrilo na vrijeme promjene u dojkama, te pravovremeno započelo liječenje čime je zaustavljeno daljnje širenje karcinoma u obliku metastaza, te se u veliko većini slučajeva ranog otkrivanja karcinoma dojke postiže potpuno izlječenje i normalan nastavak života nakon preboljelog i izliječenog karcinoma. No, nakon četrdesete godine života žene se preporučuje redovno raditi mamografije jer su i rizici nakon četrdesete za karcinom veće.

Na što mamografija ukazuje

Iako je mamografija radiološka metoda izlaganje radijaciji je vrlo mala i u odnosu na korist koju mamografije donose potpuno je zanemariva. Ipak stručnjaci tvrde da pregled mamografije nije 100% točan jer ovisi o tehnici koja se koristi, dobi žene pa na primjer kod mlađih žena je gustoća dojke veća pa se teže otkrivaju anomalije. Također mamografija ne može otkriti sve vrste karcinoma međutim može otkriti veliku većinu pa i svaka i najmanja promjena na dojci može biti znak koji će radiologu pobuditi sumnju i uputiti ženu na daljnje pretrage biopsijom ili punkcijom.

Ono što je važno da kod svakog pregleda mamografije uvijek imate prethodne nalaze koji će liječniku specijalisti biti neophodne radi usporedbe stanja prije i sada, te ustanoviti da li je došlo do patoloških promjena u dojkama.

Ukoliko se ukaže potreba liječnik će ženu uputiti na daljnje pretrage punkcije ili biopsije tkiva za koje smatra sumnjivim za patološke promjene kako bi se ustvrdilo da li se radi o dobroćudnim ili zloćudnim promjenama u stanicama dojke.

Pripreme za pregled mamografija

Prvo trebate odabrati gdje ćete obaviti mamografiju i biti sigurne da je poliklinika opremljena dobrim aparatima za obavljanje mamografija. Ukoliko ste žena u reproduktivnoj dobi, planirajte odlazak na mamografiju ili tjedan dana prije mjesečnice ili tjedan dana nakon mjesečnice jer će tada dojke biti najmanje osjetljive na hormonalne promjene. Za žene u menopauzi to ne vrijedi i mogu otići na pregled kad im je termin ponuđen.

Svakako ponesite snimke i liječničko mišljenje nalaz prethodnih mamografija, te svu liječničku dokumentaciju koju imate ako ste prebolili bilo kakvu bolest dojki.

Potrebno je tijelo oprati normalnim neparfumiranim sapunom i nemojte stavljati dezodoranse i kreme ili ulja na tijelo, površina dojki i pazuha mora biti čista bez kemikalija jer obično te kreme sadrže metalne čestice koje mogu dovesti do krivog zaključka i rezultata mamografije. Ova metoda dijagnostike je velika pomoć u ranom otkrivanju karcinoma dojki i zato nemojte odgađati redovne mamografije pogotovo nakon četrdesete godine života i ako u obitelji je netko imao karcinom dojki rizik postoji i kod vas, a pregled mamografije će vam pomoći da to otkrijete u ranoj fazi i potpuno se izliječite.

Tagovi:

#Što #mamografija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak