Lifestyle

Dakrioadenitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Dakrioadenitis i što ga uzrokuje

Dakrioadenitis je upala suzne žlijezde. Dakrioadenitis je jako rijedak a može nastati kao komplikacija infekcija kao što su gripe, angina, zaušnjaci, šarlah, difterija, akutne respiratorne infekcije. Razlozi dobivanja bolesti su stvarno raznovrsni. Kada je akutna u tom slučaju uzroci su virusne i bakterijske infekcije. Najčešće infekcije su zaušnjaci, gonokoki, stafilokoki.

Ako je razlog neinfektivni upalni poremećaj kod kronične bolesti najčešći uzroci su bolesti orbitalnih pseudotumora i bolesti oko štitnjače.

Vrlo je važno napomenuti i da bolest može biti palpebralna, što znači da će uzrokovati edem i upalu gornjeg kapka i deformira kapak u oblik S. Ovo stanje može biti orbitalno i može biti jako bolno jer će uzrokovati pomak oka i dvostruki vid.

Upala može izazvati veliki pritisak na oko ovisno o stupnju te tako dovesti do izobličenja vida. Isto tako je jako važno napomenuti da su osobe koje su imale velike šanse za dobivanje ili imaju ovu bolest većinom imale i rak u suznoj žlijezdi.

Simptomi koje uzrokuje Dakrioadenitis

Akutni Dakrioadenitis započinje pojavom oteklina i boli u gornjem orbitalnom kutu te uzrokuje obilno suzenje. Bolest će suziti oko i deformirati kapak u obliku slova S. Tokom povlačenja kapka može se vidjeti povećani palpebralni dio žlijezde. Ponekad je zgusnutost i oticanje te žlijezde toliko bitno da se očne jabučice pomaknu prema unutra i prema dolje te je pokretljivost ograničena. Kod prisutnosti ovog stanja može se osjetiti hiperemija i bol vanjskog dijela kapka, Tjelesna temperatura može biti vrlo visoka, može se pojaviti glavobolja i opća slabost. U nekim slučajevima moguće je da dođe i do bolesti parotidnih limfnih čvorova.

Kronični Dakrioadenitis dolazi u obliku Mikulich sindroma. Simptomi mogu biti suha usta, suhe oči, suzne žlijezde slinovnice.

Sveukupno simptomi su:

  • Oticanje vanjskog dijela kapka
  • Crvenilo i osjetljivost
  • Bol na zahvaćenom području
  • Pretjerani iscjedak i suzenje
  • Oticanje limfnih čvorova koji se nalaze ispred uha

Bolest se može dijagnosticirati pregledom očiju i očnog kapka. Mogući su i posebni pregledi zbog potrage za uzorkom.

Kako se liječi Dakrioadenitis

Dakrioadenitis se liječi ovisno o uzroku. Dakrioadenitis koji je uzrok virusne infekcije poput mumpsa, terapije nisu zahtjevne. Kod takve infekcije dovoljno se odmarati i stavljati suhi i topli oblog na upaljenu žlijezdu. Za druge uzroke terapija je također specifična.

Ova vrsta se čak može spriječiti i cijepljenjem. Gonokokne bakterije će se najefikasnije spriječiti upotrebom zaštite tokom spolnih odnosa.

Kada je bolest akutna i virusna liječnik će svakako preporučiti korištenje obloga i vjerojatno će prepisati lijekove koji će djelovati protuupalno. Kada se radi o bakterijskoj verziji bolesti najčešće se liječi antibioticima. Sve lijekove će prepisati doktor. Ako lijekovi ne uklanjaju bolest onda će se obavljati kirurški zahvat ili drenaža. Kod kronične vrste vrlo je važno odrediti uzrok kako bi se odredila i terapija.

Vrlo je važno napomenuti da osobe koje imaju bolest imaju tendenciju izlječenja po želji, a ako bolest postane ozbiljna krajnje stanje će ovisiti o uzroku koji je izazvao bolest.

Tagovi:

#Dakrioadenitis #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši