Lifestyle

Simbrinza – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Simbrinza su kapi za oči protiv visokog očnog tlaka

Kod mnogih bolesnika monoterapija ne postiželjeni učinak, pa se dodaju drugi lijekovi. Simbrinza su kapi za oči protiv visokog očnog tlaka, glaukoma otvorenog kuta i okularne hipertenzije. Djelatne tvari u suspenziji su brinzolamid, brimonidintartaratm i brinimonid, a pomoćna tvar je benzakolijev klorid. Ovo su kapi za oči za odrasle, iz sigurnosnih razloga se ne preporučuju djeci od 2 – 17 godina. Preporučena doza je jedna kap u oko ili oba oka dva puta dnevno.

Simbrinza nije ispitana kod bolesnika sa oštećenom jetrom niti kod bubrežnih bolesnika pa liječnik mora o time voditi računa. LIjek se može koristiti istovremeno sa drugim lijekovima za snižavanje očnog tlaka, a ako koristite više različitih okularni lijekova neka razmaci između kapanja budu najmanje pet minuta. Ako nosite kontaktne leće ne kapajte oči dok ih ne izvadite, neka nakon kapanja prođe barem 15 minuta prije nego što ponovo stavite leće, a potreban je oprez i kod suhog oka, iritacija se može povećati.

Simbrinza i interakcije s drugim lijekovima

Ako uzimate neke druge lijekove za neke druge bolesti, obavezno pročitajte uputu o lijeku. Simbrinza i interakcije s drugim lijekovima, bolesnici koji se liječe antidepresivima se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom. Interakcije s alkoholom i drugim opijatima, barbituratima, sedativima, anesteticima, lijekovima za ponovnu pohranu serotonina i norepinerfina u mozgu. Interakcija sa antihipertenzivima može naglo sniziti krvni tlak. Detaljno se posavjetujte sa svojim liječnikom o interakcijama sa lijekovima koje već uzimate za neke druge bolesti.

Simbrinza se ne preporučuje trudnicama, ženama koje doje, niti ženama u reproduktivnoj dobi, ako ne uzimaju kontracepciju. Lijek može prouzročiti glavobolju, omaglicu i umor, što može bitno utjecati na vozačke sposobnosti upravljanja vozilima. Ako morate voziti, pričekajte da vam se vid razbistri nakon kapanja i tek onda sjednite za volan. Ako se bilo što neobično počne događati odmah se javite svom liječniku koji će vidjeti trebate li nastaviti terapiju ili je prekinuti, a i dužan je svaku nuspojavu prijaviti.

Simbrinza i moguće nuspojave

Pošto česte nuspojave doživljava najveći broj bolesnika, treba krenuti od njih. Dakle, simbrinza i moguće nuspojave česti izazivaju umor, pospanost, omaglicu, kratkotrajni gubitak svijesti, gubitak okusa, gorkast okus u ustima, alergiju oka, upalu rožnice, zamagljen vid, abnormalan vid, nelagodu u oku, crvenilo oka, bljedilo konjuktive. Suha usta su česta nuspojava, dok su ostale nuspojave manje česte, kao sinusitis, faringitis, nazofaringitis, preosjetljivost, apatija, depresija, nesanica, noćne more, nervoza, problemi sa raznim seksualnim disfunkcijama, smanjeni libido.

Simbrinza manje često izaziva blefaritis, eroziju rožnice, oticanje oka, osjetljivost na svjetlo, iscjedak iz oka, oslabljena oštrina vida, pojačano suzenje očiju, blještavilo, pigmentacija bjeloočnice, bol u oku. Lijek može izazvti vertigo, tinitus, aritmije, bradikardije, tahikardije, palpitacije, poremećaj otkucaja srca, anginu pektoris, kardio respiratorni distres, hipotenziju, suho grlo, kašalj, kihanje, astmu, probavne smetnje, mučnina, proljev, povraćanje, osip po koži, svrbež, urtikarija, bolovi u mišićima, erektilne disfnkcije, bol u prsima. Rijetko se javlja rinitis, poremećaj vida, sinkopa, uveitis, hipertenzija, astma i poremećaji u jetri.

Tagovi:

#Simbrinza #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši