Što je menarha – Arz.hr

Menarha prva menstruacija

Contents

Menarha se odnosi na prvu pojavu menstrualnog ciklusa kod djevojčica. To se obično događa tijekom puberteta kada djevojčice prolaze kroz fizičke i hormonalne promjene koje ih pripremaju za reproduktivnu dob. Menarha se javlja kada hipotalamus u mozgu počne proizvoditi hormon koji potiče jajnike da proizvode estrogen. Estrogen uzrokuje promjene u maternici i drugim dijelovima tijela, što dovodi do menstrualnog ciklusa. Prosječna dob menarhe je između 11 i 14 godina, ali može se dogoditi i ranije ili kasnije. Važno je napomenuti da svaka djevojka prolazi kroz pubertet i menarhu u svom vlastitom ritmu, te da postoji širok raspon normalne dobi kada se to događa. Menstrualni ciklus je fiziološki proces u žena tijekom kojeg se priprema tijelo za moguću trudnoću. Ciklus traje od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije i obično traje oko 28 dana, ali može biti i kraći ili dulji. Ciklus se sastoji od dvije faze. Folikularna faza započinje prvog dana menstruacije i traje otprilike dva tjedna. Tijekom ove faze, hipotalamus u mozgu luči hormon koji potiče jajnike da proizvode estrogen, što dovodi do rasta i zadebljanja endometrija (unutarnjeg sloja maternice). Također se razvija folikul u jajniku koji sadrži jajnu stanicu koja će se kasnije osloboditi. Ovulacija se događa sredinom ciklusa, kada folikul u jajniku puca i oslobađa jajnu stanicu. Jajna stanica putuje kroz jajovod prema maternici, gdje se može oplođivati spermom i stvoriti trudnoću. Lutealna faza počinje nakon ovulacije i traje otprilike dva tjedna. Tijekom ove faze, jajnik proizvodi hormon progesteron, koji pomaže u održavanju endometrija i priprema ga za moguću trudnoću. Ako dođe do oplodnje jajne stanice, trudnoća se nastavlja, a ako se ne dogodi, dolazi do menstruacije i novi menstrualni ciklus počinje.

Menarha početak reptoduktivne dobi

Menarha je važan događaj u životu svake djevojčice jer označava početak reproduktivne dobi. Menarha se može dogoditi bilo kada između 8. i 16. godine, ali je prosjek oko 12. godine. Menstrualni ciklus može biti nepravilan u prvim godinama nakon menarhe, što je normalno. Djevojčice koje su u pubertetu trebaju biti educirane o tome što je menstruacija i kako se nositi s njenim simptomima i održavati higijenu. Djevojčice koje su tjelesno spremne i koje su dostigle određeni stupanj razvoja (kao što je pojava dojki i rast dlaka u intimnoj regiji) su spremne za menarhu. Ako djevojčica ne dobije menstruaciju do 16. godine, treba potražiti savjet liječnika. Menstruacija može biti bolna i neugodna, ali postoji niz načina kako se to može olakšati. Menstrualni ciklus može biti povezan s nizom drugih fizičkih i emocionalnih simptoma, kao što su grčevi, promjene raspoloženja i nadutost. Važno je educirati djevojčice o tome kako se mogu zaštititi od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti kada postanu spolno aktivne. Menstrualni ciklus može biti povezan s određenim zdravstvenim stanjima, kao što su endometrioza, policistični jajnici i poremećaji štitnjače, pa je važno obratiti pozornost na bilo kakve neobične simptome ili promjene. Konačno, važno je osigurati da se djevojčice osjećaju ugodno i sigurno u razgovoru o svojoj menarhi i menstrualnom ciklusu kako bi mogle dobiti pomoć i podršku koja im je potrebna.

Pripremite svoje dijete, savjetujte o tome što je menarha

Pripremanje djevojčice za menarhu je važan dio roditeljske brige o djetetu i trebao bi biti postupan proces koji uključuje razgovor, edukaciju i podršku. Razgovarajte o tome što je menstruacija, zašto se događa, kako izgleda i što se događa tijekom menstrualnog ciklusa. To će pomoći djevojčici da se osjeća manje zbunjeno i uplašeno kada se menarha dogodi. Nabavite knjige ili članke koji objašnjavaju menstruaciju na način koji je prikladan njezinoj dobi i razumijevanju. Objasnite joj da će njezino tijelo prolaziti kroz fizičke promjene tijekom puberteta, uključujući razvoj grudi i rasta dlaka na tijelu. Potaknite ju da bude ponosna na svoje tijelo i da prihvati ove promjene kao normalne. Kupite higijenske uloške ili tampone, i objasnite joj kako ih koristiti kada se menarha dogodi. Podržite ju emocionalno: prva menstruacija može biti emocionalno zahtjevan događaj za djevojčicu, pa joj pružite podršku i razgovarajte s njom o njezinim osjećajima i pitanjima. Ako je otac ili muški skrbnik prisutan u djevojčinom životu, uključite ih u razgovore o menstruaciji i podržite ih da budu dio procesa pripreme. Iako dječaci neće doživjeti menarhu, važno je educirati ih o tome što se događa u tijelu djevojčica. To će im pomoći da razumiju i poštuju prirodne procese tijela i osjećaju se ugodnije u razgovoru s djevojčicama o menstrualnom ciklusu. Osim toga, to će im pomoći da razviju zdrave stavove prema ženama i različitim aspektima ženskog tijela. Stoga bi bilo korisno i prikladno da se dječaci educiraju o menarhi i drugim pitanjima vezanim uz reproduktivno zdravlje i seksualnost, kako bi razvili zdrave stavove i odnose s djevojkama i ženama.

Tagovi:

#Što #menarha #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar