Što je miom – uzrok, simptomi, liječenje

Što je miom i zašto nastaje?

Contents

Miom se može opisati kao dobroćudna novotvorina koja nastaje od mišićnog sloja maternice. Riječ je o benignoj tvorbi u maternici i najčešćem tumoru u zdjelici ženskih osoba. Miom se može pojaviti pojedinačno ili u skupini, a veličinom mogu biti od zrna graška do veličine odrasle šake. Može rasti većom ili sporijom brzinom, no najčešće se razvija po par godina. Danas se smatra kako će do preko 70% žena do svojih 50-tih razviti navedenu tvorevinu, te kako se ona najčešće razvija kod žena u reproduktivnoj dobi (tridesete godine života).

Koji su uzroci nastanka mioma? Točan uzrok nastanka je i dalje nepoznat, no poznato je kako oni nastaju pod utjecajem spolnih hormona kod žena. Rast mioma ovisi o količini cirkulirajućeg estrogena u krvi, što dovodi do zaključka kako će visoke koncentracije estrogena utjecati na razvoj mioma. Miomi se ne mogu razviti kod žena u menopauzi radi smanjenog estrogena. Čimbenici koji dokazano mogu povećati rizik od razvoja mioma su sljedeći: Pojava mioma u obitelji, pretilost žene, hipertenzija, tamnije podrijetlo, rana prva menstruacija, manjak vitamina D, česta konzumacija alkohola, prehrana koja je bogata crvenim mesom. Bilo kojičimbenici koji mogu utjecati na razinu estrogena mogu utjecati na razvoj mioma.

Miom simptomi

Većina žena koje imaju miome zapravo nemaju određene simptome. Ukoliko simptomi postoje, oni su povezani sa samom lokalizacijom mioma, veličinom, promjenama koje nastaju njegovim javljanjem. Također, važno je naglasiti da ukoliko simptomi i postoje, da oni mogu varirati od žene do žene. Miom simptomi se prema statistikama pojavljuju kod trećine žena i dolaze u sljedećim oblicima: Produljeno i obilno krvarenje kod menstruacije, neobična krvarenja van menstruacije, bol koja nastaje prilikom spolnog odnosa, osjećaj napetosti u zdjelici, bolovi u leđima i donjem dijelu trbuha.

Miom tako može izazvati bol u predjelu zdjelice, a lokalizacija boli će ovisiti o njegovom položaju, što znači da se bol može širiti ili biti koncentrirana na jedno mjesto. Ovakva bol može biti kroničnog oblika, akutna, jaka i neizdrživa – što znači da je riječ o hitnom stanju koje zahtjeva liječenje. Osim boli, miomi mogu uzrokovati simptome poput osjećaja punoće, nelagode, povećanog i napuhnutog trbuha, česte potrebe za mokrenjem. Kako bi se navedeno stanje primijetilo na vrijeme, bitno je bilježiti promjene koje se javljaju i vršiti redovite ginekološke preglede.

Kako se liječi miom?

Odluka o tome da li se treba liječiti miom ili ne se donosi individualno za svaku pacijenticu, i odluka će ovisiti o veličini, smještaju te vrsti mioma. Mali miom ne zahtijeva liječenje, već samo redovito praćenje na redovnim ginekološkim pregledima. Miomi koji uzrokuju simptome, osobito krvarenje, mogu se liječiti hormonskom terapijom uz tablete ili spirale. Ukoliko navedeni oblici liječenje ne pokažu rezultate, tada je potrebno kirurško odstranjivanje. Kirurške metode liječenja mogu biti sljedeće: Histerektomija – U potpunosti se uklanja maternica, i izvodi se samo kod onih žena koje ne žele sačuvati svoju plodnost.

Miom ektomija – Kirurško odstranjivanje mioma uz potpuno očuvanje maternice. Mio liza – Miomi se uništavaju uz pomoć hladnoće, topline ili lasera. Da li miomi utječu na plodnost te trudnoću? Da. U 5% slučajeva oni su uzrok neplodnosti. Prema svojoj vrsti mogu utjecati plodnost, kao i na trudnoću. Da li se može prevenirati nastanak mioma? Regulacija hormona je bitna stavka ukoliko želimo izbjeći nastanak mioma. Nju postižemo na sljedeće načine: Pravilnom i zdravom prehranom, izbjegavanjem stresa, redovitim vježbanjem, redovnim ginekološkim pregledima.

Tagovi:

#Što #miom #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar