Lifestyle

Što je miopatija – AdresarSporta.rs

Miopatija – uzrok

Miopatija je bolest mišića odnosno poremećaj skeletnih mišića kod koja mišićna vlakna više ne funkcioniraju kako trebaju, što može posljedično rezultirati mišićnom slabošću. Miopatija obično nastane zbog abnormalnosti koje mogu utjecati na metabolizam ili mišićnu strukturu. Kod nasljedne miopatije, njihov uzrok leži u genetskoj osnovi te se ona pojavljuje već u djetinjstvu, no prvi simptomi se pokazuju tek u odrasloj dobi. Primjeri nekih nasljednih mišićnih bolesti su mišićna distrofija, metabolička bolest mišića, kongenitalna bolest mišića ili bolest mišića koja je povezana kanalopatijama. Također, može se pojavit upalni ili toksični oblik miopatije. Miopatije mogu se pojaviti kao simptom odnosno posljedica nekih drugih stanja, poput poremećaja štitnjače, reumatoidnog artritisa, lupusa, sarkoidoze, Sjögrenovog sindroma, amiloidoze ili neke druge kritične bolesti. Uzrok upalne miopatije je zbog upale mišića koju uzrokuje imunološki sustav, što može proizaći zbog određenih toksina iz okoliša ili zbog korištenja nekih lijekova. Infektivne miopatije su uzrokovane parazitima, bakterijama ili virusima. Također, određene sistematske bolesti, poput endokrinopatije i bolesti vezivnog tkiva, mogu utjecati na razvoj miopatije.

Miopatija – simptomi

Miopatija se može lako prepoznati po karakterističnim simptomima, a to su osjećaj slabosti, posebice u predjelu nadlaktice i bedra. Također, osobama kojima je dijagnosticirana miopatija postaje im sve teže i teže se penjati uz stepenice, podizati ruke iznad svoje glave i ustajati sa stolca ili kreveta. Ujedno, može im se pojaviti bol, ukočenosti i grčevi. Neki oblici miopatije mogu zahvatiti mišiće lica, oka, stopala ili šake, te u tim područjima možete isto tako iskusiti simptome poput boli, ukočenosti i grčeva, što Vam može otežati svakodnevni život i obavljanje svih uobičajenih poslova. Kod nekih slučajeva se simptomi i problemi miopatije mogu proširiti dalje i utjecati na mišiće za disanje i srčane mišiće. Ukoliko iskusite neke od ovih gore navedenih simptoma, bitno je što prije bolje reagirati i posjetiti svoje liječnika. Liječnik će provesti pregled te Vam točno dijagnosticirati stanje i sukladno dijagnozi Vam preporučiti tretman liječenja kako bi se izliječilo ovo stanje.

Miopatija – liječenje

Kada je u pitanju miopatija, postoje različiti tipovi miopatije koju su uzrokovani različitim putem, stoga ne postoji jedno univerzalno rješenje odnosno metoda liječenja. Miopatija se liječi na temelju uzroka odnosno mjesta gdje se razvila bolest skeletnih mišića. Tretman liječenja varira, postoje tretmani koji ciljaju na specifične simptome i postoje specifični tretmani koji su usmjereni na tretiranje samog uzroka miopatije. Ukoliko se radi o upalnom obliku miopatije, prvo se mora napraviti biopsija mišića kako bi se mogli procijeniti struktura tog mišića. Potom se tretira uz korištenje oralnih imunosupresiva i kemoterapijskih sredstava. Također, uvijek se preporuča otiči na genetsko testiranje kako biste otkrili je li Vaše stanje nasljedno i može li se prijenjeti na buduće potomke, što je bitno za znati ukoliko planirate osnovati obitelj u narednim godinama. Druge metode liječenje miopatije uključuju terapiju s lijekovima, operativni zahvat, fizioterapiju, masaže, kao i traženje podrške. Ovo su su sve moderni načini kako se tretira ova bolest mišića.

Tagovi:

#Što #miopatija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši