Lifestyle

Furunkul – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Furunkul te što ga uzrokuje

Furunkul je upala folikule dlake ili tkiva oko dlake. Furunkul je gnojno nekrotična upala. On se može pojaviti bilo gdje osim na području stopala i dlanova jer na tim dijelovima nema folikula dlake.

Uzroci mogu biti razni a najčešće su to:

  • Trljanje kože
  • Iritacija raznim kemikalijama
  • Povećane funkcije lojnih i znojnih žlijezda
  • Mikrotrauma
  • Metaboličke bolesti

Nastajanje Furunkula se odvija kroz nekoliko faza. Prva faza je nastajanje folikula te apscesa ili bubuljica. Druga faza stvaranja je produbljivanje koje se širi na folikulu dlake te također i na okolna tkiva. u ovoj fazi je otvorena postula te se u sredini radi edem i hiperemija. Taj edem se uzdiže iznad kože a veličina može biti i 1 do 2 centimetra. Treća faza je razvijanje apscesa koji se omekšava te koža u sredini puca. Kroz popucani dio kože izlazi mala količina gnojiva. Čirevi koji su iznimno opasni te je moguća i komplikacija su smješteni većinom na središnjem dijelu lica.

Simptomi koje uzrokuje Furunkul

Furunkul će izazvati malo simptoma. Furunkul se često pojavljuju u području vrata, lica, bedra i prsa te su vrlo neugodni. Kada su povezani s tkivom kao naprimjer na prstima, uški ili nosu u tom slučaju mogu bioti izrazito bolni. Oni su izgleda poput pustule ili čvora iz kojih uvijek izlazi gnoj. Mogu također biti popraćeni i visokom tjelesnom temperaturom i prostracijom. Ovo stanje se može pojaviti kod svih generacija i kod veoma zdravih ljudi, ali se češće događaju kod osoba koje su imunokompromitirane, starije te dijabetičara.

Kada se pojavi više Furunkula odjednom to se može dogoditi kod osoba koje žive u skučenim i malim prostorima te u nehigijenskim uvjetima ili samo loše održavaju higijenu. Također se može prenijeti i na osobe koje su došle u dodir s drugim osobama koje ih imaju.

Oni su u početku većinom crvene i osjetljive ili bolne kvrgice na koži. Tokom razvijanja se pojavljuje i gnoj bijelo žute boje. Taj gnoj je pod velikim pritiskom te je zbog toga i bol sve jača.

Kako se liječi Furunkul

Furunkul u većini slučajeva ne zahtjeva liječničku pomoć te se može liječiti samo u kućnim uvjetima. Furunkul će se ublažiti najbolje na način da se stavlja vrući oblog. Vrući oblog se stavi na način da se na vatu stavi vruća i slana voda koja se zatim svakih nekoliko sati stavlja na područje gdje je kvržica izbila. Na ovaj način će se smanjiti bol i nelagoda.

Liječnik može pomoći kod otvaranja Furunkula tako što će ga razrezati na sredini s jako malim rezom kroz koji mora iscuriti gnoj. Liječnik može pomoći kada je vrlo zreo te je na samom kraju svoje razvojne faze. Liječnik također može prepisati određene lijekove tj. antibiotike koji će uništavati bakterije.

Kako bi spriječili čestu pojavu ovakvih kvržica koriste se lijekovi antibiotika te antiseptika. Ti lijekovi se nanose na dijelove kože koje bakterije najčešće nastanjuju. To mogu biti usta ili nosnice.

Kod kupanja se može dodavati antiseptička otopina u vodu. Ovakav način kupanja će pospješiti ubijanje bakterija zbog kojih dolazi do ovog stanja.

Tagovi:

#Furunkul #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši