Lifestyle

Što je neurinom – AdresarSporta.rs

Neurinom – uzrok

Neurinom statoakustikusa koji je još poznat kao vestibularni tumor, je tumor koji se pojavljuje na osmom moždanom živcu. Neurinom se prvo pojavi kao jednostrani gubitak sluha, a ovo se stanje može dijagnosticirani na temelju audiološke dijagnostike, a potvrđuje se uz pomoć drugih pretraga poput MR. Postoji više načina kako se liječi ovo stanje, a može kirurški ukloniti tumor, primijeniti stereotaktičku radioterapiju ili se mogu oba dvije metoda liječenja primijeniti. Tumor se gotovo u svakom slučaju pojavljuju iz vestibularnog dijela u osmom moždanom živcu. Kako se tumor sve više širi, tako on prijelazi iz unutarnjeg slušnog kanala i odlazi dalje u cerebellopontini kut, te tako ovaj tumor obuhvaća i komprimira sedmi i osmi kranijalni dio živca. S povećanjem ovog tumora i nastavkom širenja tumora, on može dohvatiti i komprimirati mali mozak i leđnu moždinu te kranijalni živci koji se nalaze u njegovoj blizini, a to su peti, deveti pa sve do dvanaestog živca.

Neurinom – simptomi

Neurinom se može zamijetiti po njegovim karakterističnim simptomima, a glavni mu je simptom postepeni gubitak sluha na jednoj strani. No, kod nekih ljudi se može gubitak sluha pojaviti posve iznenadno, te se izraženost sluha može mijenjati kroz razvoj tumora. Ostali simptomi koji se mogu pojaviti kada je u pitanju neurinom su Vam osjećaj pritiska u uhu, osjećaj punoće u uhu, glavobolja, nesvjestica, jednostrani tinitus, neuralgija trigeminusa, obamrlost i problemi s ravnotežom. Ukoliko postoji jednostrana nagluhost, najbolji način kako možete otkriti je li ovaj tumor u pitanu je kroz provedbu audiograma i MR pregleda. Kod većine slučajeva se audiogram radi kao prva pretraga kako bi se dijagnosticirao tumor. S njime se obično otkriva jednostrani gubitak sluha i poremećaj kod raspoznavanja govora. Takvi nalazi ukazuju na potrebu za slikovnim pretragama, po mogućnosti MR pretraga. Kod liječenja neurinoma, postoje nekoliko metoda kako se može liječiti tumor, a više o tome slijedi u nastavku.

Neurinom – liječenje

Neurinom se može liječiti na dva načina, a to je kroz kirurško uklanjanje tumora ili kroz primjenu stereotaktičke radioterapije kod nekih slučajeva. Kada se radi o malim, asimptomatskim i sporo rastućih tumora se ne trebaju liječiti te se takvi tumori mogu promatrati kroz MR i pratiti njihov razvoj. Ukoliko se zamijeti rast njihove veličine ili se pojave neki simptomi, u tom se slučaju mogu liječiti uz jedno od dvije metode liječenja. Ako neurinom odnosno tumor se poveća, onda se mora tretirati. Može se primijeniti stereotaktička radioterapija, gdje se primjenjuje gamma nož ili CyberKnife zračenje, ili se može primijeniti konvencionalni mikrokirurški pristup. Stereotaktička radioterapija se primjenjuje kod pacijenata starije dobi, rte kod onih s manjim tumorima, ili kod onih koji ne mogu ići na operaciju zbog nekih drugih medicinskih razloga. Mikrokirurgija ima dva pristupa, a to su srednja lubanjska jama ili rektosigmoidni pristup kod pacijenata gdje se može sačuvati sluh ili translabirintini pristup ukoliko pacijent više nema sluh.

Tagovi:

#Što #neurinom #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita