Što je nistagmus – Arz.hr

Nistagmus – kako se prepoznaje

Contents

Nistagmus je medicinski poremećaj kojim se opisuje nekontrolirano kretanje očiju. Ovi pokreti očiju najčešće su nesvjesni i dolaze sasvim automatski, a očituju se kretanjem očiju sa strane, u kružnim smjeru ili gore dolje. Najčešće se radi o brzim trzajevima u različitim smjerovima. Osobe koje pate od ovog poremećaja u većini slučajeva imaju i problema s vidom te ne mogu predugo zadržati pogled na jednoj točki. Raspoznajemo nekoliko vrsta nistagmusa s obzirom na njegov oblik. Spasmus nutans može se razviti u ranoj dobi i to između svega šest mjeseci i tri godine no zato sam od sebe prestaje između druge i osme godine života te stoga ne zahtjeva nikakvo liječenje. Prepoznaje se po djeci koja često klimaju i naginju glavu te im se oči trzaju u svim smjerovima. Kongenitalni nastaje već u dobi od dva mjeseca, te traje cijeloga života, a djeca oči pomiču u horizontalnom smjeru. Stečeni nistagmus nastaje kasnije u životu, a uzroci nisu uvijek poznati.

Nistagmus – uzroci i simptomi

Nistagmus možemo također dijeliti po načinu na koji se oči kreću kod zahvaćenih ljudi. Trzajni oblik prepoznaje se po očima koje se prvo polako pomiču u jednom smjeru da bi iznenada u brzom trzaju otišle u suprotan smjer. S druge strane, kod pendularnog oblika, tempo kretanja očiju je otprilike jednak bez obzira na to u kojem smjeru idu. Osim što utječe na pokrete očiju, ovaj poremećaj je često popraćen i neobičnim položajima glave ili klimanjem te nemogućnosti držanja pogleda koncentriranog na jednu točku kroz dulji period vremena. Uzrok nistagmusa nije uvijek jasan ali općenito govoreći možemo reći da nastaje kao posljedica oštećenja sustava koji je zadužen za pokrete očiju. Tu se uglavnom radi o poremećaju koji je nastao na putanji između mozga i oka. Nistagmus koji je nastao tek kasnije u životu može biti posljedica trovanja, moždanog udara, udarca u glavu ili moždanog udara. Također ga može prouzrokovati upala, određene vrste lijekova, bolesti središnjeg živčanog sustava ili albinizam.

Nistagmus – dijagnoza i liječenje

Ako sumnjate da vi ili vaše dijete pati od nistagmusa, najbolja opcija vam je da posjetite oftalmologa. Liječnik će obaviti sve nužne pretrage kako bi ustvrdio radi li se o nistagmusu ili nekom drugom problemu, a sukladno tome će vam preporučiti i najbolji oblik liječenja ili tretiranja. Sam pregled nije invazivan te se lako može obaviti. Uključuje pregled očne pozadine i test vidne oštrine. Usput se oko pregledava i za naznake bilo kakvih drugih problema. Osim standardnih testova za nistagmus, oftalmolog može također preporučiti dodatne preglede kao što su snimka očiju, neurološki pregled ili magnetna rezonanca. Na žalost, nistagmus trenutno nije moguće izliječiti ali se zato mogu kontrolirati simptomi i osigurati da živite ispunjenim životom. Kako bi se poboljšao vid, koriste se naočale sa specijaliziranim lećama. Postoji i opcija operativnog zahvata no on ne rješava problem u potpunosti, samo vam pomaže pri smanjivanju nekontroliranog okretanja glave. Ono što vam također može pomoći je uzimanje posebnih lijekova i bolja kontrola dijete koju konzumirate.

Tagovi:

#Što #nistagmus #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar