Što je oftalmologija – Arz.hr

Oftalmologija – definicija

Contents

Oftalmologija ili kako se još naziva okulistika je grana medicine koja se bavi s proučavanjem funkcije i građe oka u njegovom zdravom i u njegovom bolesnom stanju. Okulistika obrađuje kliniku, terapiju i patologiju anomalije refrakcije oka i očnih bolesti. Samo ime dolazi od kombinacije grčke riječi ophthalmia-, što znači oko, i -Logija, što znači proučavanje. Oftalmolog je liječnik koji prolazi obuku za medicinsku i kiruršku njegu oka, te nakon što osoba stekne medicinsku diplomu, mora pohađati dodatnu poslije poslijediplomsku specijalizaciju koje je specifično za to polje. Oftalmolozi također izdajaju recepte za lijekove koje su namijenjene za liječenje očnih bolesti, provode na pacijentima lasersku operaciju te mogu prema potrebi izvoditi kirurške zahvate. Također, oni mogu pružati specijalnu i primarnu njegu očiju, odnosno medicinsku i kiruršku. Oftalmologija ima dugu povijesti i tradiciju, o čemu ćemo više reći u nastavku ovog članka, te ćemo dodatno razraditi s čime se sve bavi ovo medicinsko polje.

Oftalmologija – povijest

Oftalmologija vuče svoje korijenje još u doba starog Egipta gdje su se ondašnji liječnici bavili s problemima oka i očnih bolesti. Neke od tih bolesti su navedene u Ebersovu papirusu (oko 1500. pr. Kr. ). Kod Rimljana i Grka opisuju oko i očne bolesti Galen i Hipokrat. U srednjem vijeku Perzijanci su se osobito bavili s očnim bolestima, poput Avicena i Razia. Tokom 16. i 17. stoljeća u Europi su postojali operateri očne mrene, koji su radili po sajmovima, te u to vrijeme se liječnici uopće nisu bavili očnim bolestima.

Revoluciju u oftalmologiji je pokrenuo nijemac Georg Bartsch, koji je na početku bio samo operater mrene, no onda je 1583. godine izdao prvi udžbenik očnih bolesti koji se zvao „Ophthalmodouleia“. U 18. stoljeću se razvila oftalmologija kao znanost u Francuskoj, gdje su najpoznatiji oftalmolozi bili Jean Davile i Maître Jean. U to doba je u drugim je zemljama ona još uvijek bila samo sastavni dio medicine. Prva očna klinika je bila osnovana u 19. stoljeću u Beču, Austriji. Do procvata oftalmologije je došlo izuma oftalmoskopa od strane Helmholtza 1851. godine. Tvorac moderne oftalmologije je bio njemački oftalmolog Albrecht von Gräfe koji je tokom 19. stoljeća uveo niz operacija za oko.

Oftalmologija – primjena

Oftalmologija je posebna grana u medicini koja se bavi s proučavanjem oka i liječenjem očnih bolesti. Također, oftalmolozi izvode preglede te isto tako mogu izvoditi terapije i operativne zahvate na pacijentima. Operacija oka ili očna kirurgija je operacija koju izvodi oftalmolog na pacijentovom oku ili na adneksima oka. Oko je delikatni i osjetljiv organ te ovakva operacija zahtjeva popriličnu i iznimnu njegu prije, tokom i nakon što se izveo operativni zahvat. Oftalmologija kao medicinsko polje obuhvaća sve moguće subspecijalnosti koje se bave s određenim očnim bolestima ili bolestima koje zahvaćaju pojedine dijelove organa odnosno oka. Ti dijelovi su sljedeći: operacija prednjeg segmenta, glaukom, očna onkologija, neurooftalmologija, rožnica, površina oka i vanjska bolest, oftalmološka patologija, okuloplastika i kirurgija orbite, refraktivna patologija, strabizam odnosno pogrešni položaj oka, medicinska retina gdje se liječi retinalni problem oka, uveitis, retinalna kirurgija s kojom se liječi bolest retine i stražnjeg dijela oka, te medicinska retinalna kirurgija.

Tagovi:

#Što #oftalmologija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar