Lifestyle

Što je oligospermija – AdresarSporta.rs

Oligospermija je naziv za mušku neplodnost

Pravih i pouzdanih statističkih podataka o muškoj plodnosti, odnosno neplodnosti nema iz jednostavnog razloga jer muškarci vrlo rijetko traže pomoć ili testiranje svog sjemena i svojih spermija. Prvo testiranje se provede tek kad kod nekog para kontinuirano izostane začeće i odluče se za medicinski potpomognutu oplodnju. Tada se rade svi potrebni pregledi i tek tada oboje saznaju da je oligospermija naziv za mušku neplodnost i to se odnosi uglavnom na tešku oligospermiju koja uključuje više faktora.

Naime, prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) svi nalazi ispod 15 milijuna spermija po mililitru ejakulata ukazuju da je možda prisutna oligospermija koja može biti blaga (10 – 15 milijuna spermija po ml), umjerena (5 – 10 milijuna spermija po ml) i teška (0 – 5 milijuna spermija po ml). No, stvari nisu tako jednostavne i jednoznačni, jer neki muškarci i sa oligospermijom mogu realizirati trudnoću, čak i ako imaju slabiju mobilnost spermija, a neki ne uspiju uz sve stimulacije.

Zbog čega nastaje oligospermija koji su najčešći uzroci

Način života i nezdrave životne navike se navode kao jedan od glavnih uzroka muške neplodnosti. No, medicina ipak nastoji objasniti zbog čega nastaje oligospermija koji su najčešći uzroci da bi lakše pomogla takvim muškarcima koji zatraže pomoć. Proširene vene u skrotumu (varikokela) ometaju dotok krvi u testise, podižu temperaturu u njima i smanjuju proizvodnju sperme i njezinu kvalitetu (pokretljivost). Razne spolno prenosive bolesti, virusne i druge infekcije imaju isti učinak ili razni problemi sa ejakulacijom.

Oligospermija može nastati kao posljedica ozljede, tumora, ranijih operacija ili kao nuspojava nekih lijekova (neki lijekovi za hipertenziju). Muške hormonalne promjene, manjak hormona koji utječu na ejakulaciju i proizvodnju sperme, ali i pesticidi u okolišu i u prehrani, kao i izloženost agresivnim kemikalijama ili metalima (kućna sredstva za čišćenje, neke boje, olovo) mogu utjecati na količinu i kvalitetu sperme. Način odijevanja (uska odjeća), puno sjedenja, pregrijavanje testisa, droge i alkohol, pretilost, pretjerano pušenje, ukratko, sve nezdrave navike negativno utječu na proizvodnju spermija.

Oligospermija se tretira timskim radom više specijalista

Ako se znaju uzroci lakše je tražiti rješenja i baš zato se oligospermija tretira timskim radom više specijalista, a u tom tmu su androlog, ginekolog, embriolog, endokrinolog i genetičar, a po potrebi se uključuju i drugi specijalisti. Mnogi muškarci koji se suoče sa muškom neplodnošću tragaju i za nekim kućnim lijekovima (promjena prehrane), ako par radi na trudnoći češće se seksaju, naročito u vrijeme ovulacije koju počinju redovito pratiti, a preporuka je izbjegavati ulja i gelove.

Ako je oligospermija posljedica infekcije potrebni su antibiotici, hormonalna terapija se primjenjuje kod hormonalne neravnoteže koja utječe na smanjenu proizvodnju spermija, proširene vene u skrotumu se liječe kirurški, kao i neki deformiteti koji mogu biti krivci za mušku neplodnost. Pretilost možete riješiti promjenom prehrane i uvođenjem redovitog vježbanja. Ako imate problema sa ejakulacijom ili drugim vrstama erektilnih disfunkcija koje također mogu negativno utjecati na proizvodnju spermija i tu ima više načina za pomoć, ako su umor i iscrpljenost uzroci, e to se liječi odmorom.

Tagovi:

#Što #oligospermija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši